28 December 2012

Langkah pertama pindah rumah : Gemaan Ruqyah


Salam

Tahun Baru
Rumah Baru

24 December 2012
1st day masuk rumah bawak Ziyad.. Selama ni, ziyad dalam perut je..
need few nites utk husband bermalam dirumah ni & menghabiskan beberapa siri bacaan Ruqyah.
maklumlah, rumah baru.. nak bawak baby baru, harus bagi Ruqyah bergema dulu..
InsyaAllah, esok kami sekeluarga dah boleh bermalam bersama.
kira officially pindah rumah la kan?

masih lintang pukang..
 Need Eric Leong in the house!

lebih banyak yang perlu di kemas & diberikan sentuhan dekorasi..

Sama-sama kita berkongsi idea!

27 December 2012

Majlis Adik : Rehearsal

Salam

Selepas selesai majlis nikah, kami semua pulang ke rumah utk solat maghrib & isyak serta refreshkan diri utk acara rehearsal pada pukul 9 malam.

 Pakngah excited bergambar dengan ziyad. sementara tunggu keluarga sebelah FIL adik dari Terengganu.


 Adik bongsu selaku Floor Manager utk keluarga kami, masih belum tukar jubah dari majlis nikah sbb selepas selesai majlis, beliau terus ke stadium. so, ini tengah berbincang tanya dia nak mandi & tukar baju ke x.. malam dah semakin larut.. pukul 10 mlm masih tengok vendor deko stadium.

Bukti saya xambil bahagian sangat. biarlah adik pengantin perempuan meluahkan keterujaan mengendalikan majils kakaknya.. saya hanya duduk berehat di sofa pangku ziyad. ziyad behave very well that nite..

aktiviti bergambar kat poster yg besar..

rehearsed perarakan masuk pengantin.. tengok, mmg bukti ai xde kepochi disitu sebab dah pukul 1030, & saya dah balik bawak ziyad dah lena tidur..

hihihi.. itu saja. gambar dari camera kami xbanyak sangat.. tunggu official photographer lambat lagi kot, so ini saja lah utk kali ini. next, majlis resepsi..

26 December 2012

Majlis Adik : Ijab & Kabul

Salam

Entri ringkas pasal Majlis Ijab & Kabul adik.. 

 betul kata orang, dah beranak ni susah sikit nak melaram.. belilah baju mahal mane pun, stil kene pegang bantal buchuk anak.. belilah handbag mahal mana pun, stil kene sandang diaper bag anak.. hahaha..


 kat rumah adik saya dah menggelabah.. gemuruh semacam sampai nak muntah, sakit perut segala.. ibu saya dah risau.. kitorang pun risau jugak.. tapi alhamdulillah, he did it very well. he managed to overcome the 'darah gemuruh'.. sekali lafaz, SAH!
 the mothers.. ok, yg muda pakai grey tu, of courselah bukan mak orang.. tu pengapit.. the pengantins best friend! or BFF i should called..

ingat post pasal Akad serah hantaran? this is what happen..

 saya sendiri pun tak tahu ape adik baca. tapi saya tahu adik saya sedang membacakan du'a yg ibu saya ajarkan. ibu belajar dari kelas agama yang ibu hadiri..

and i heard 'bisik2' makcik belakang.. 
"pengantin lelaki tengah jampi ke ape tu?"

(-_-")

 masa ibu saya kawin, mas kahwin dia gubah jadi crown. so, lepas akad nikah, abah saya serahkan mas kahwin dengan letakkan crown atas kepala ibu.. nampaknya anak bujang mereka ikut jejak langkah yang sama.. barulah macam

" saya mahkotakan awak sebagai permaisuri dalam hidup saya"

wah! shuwit gitu..

lepas nikah, makan2 kat dewan di bawah masjid. menu, nasi arab. dan saya find out, baby Ziyad tak tahan 'panas' kambing sbb saya makan agak banyak hari tu & Ziyad demam lepas tu..

Balik rumah, lepas isyak kul 9 mlm tu, kami bergerak ke Stadium Juara for rehearsal.

Daaaa.....

19 December 2012

Majlis Adik : Penyelia di sebuah pasaraya

Salam

Kelakar.
Mmg tergelak jugaklah.

"Encik boleh kongsikan macam mana pasangan pengantin boleh bertemu?"
"itu hal peribadi, xboleh cerita. apa yg saya boleh katakan, sudah jodoh Allah tentukan"

"keluarga pengantin lelaki tinggal di mana?"
"penting ke nak bagi alamat rumah?"

-ceh, abah ai berlagak retis xnak bagi komen.

Si pengantin lelaki, mmg sedia poyo sejak lahir kot. sampai kadang2 kitorang pun malas nak layan. bygkan masa dia bagitau dia nak kawin pun, ayat dia lebih kurang begini,

"ibu, abang nak kawin anak menteri"
boleh ke ibu percaya? mestilah tak! ini kes berangan ke hape ni?

"bapak, Qaiyum nnt nak kawin anak menteri" -beritahu ibu kepada atuk kami.
"eleh, anak menteri mana nak si Qaiyum tu.."

jadi, kami sekeluarga (abah,ibu & adik beradik) ambik keputusan utk rahsiakan saja siapa bakal tunang adik. masa majlis pertunangan pun, dorang stil xtau sampailah ternampak bakal FIL adik. lepas tu semua pakat 'membebel' kat kitorang kenapa xbagi tau awal2. kalau bagitau pun, korang nak buat ape?

"taklah.. bolehlah aku pakai baju cantik2 sikit" (-_-")

Ahad, 16 December 2012.

Keluarlah gambar2 majlis adik disurat2 khabar. kami xbaca pun semua. tapi orang yg bagitau. sampai ada siap yg dtg bertanya kat adik bongsu saya,

"eh, abang kau penyelia kat pasaraya? pasaraya mane weh? Speedmart ke? abang kau cashier eh?"

ok, sah! ni mesti si pengantin berlagak poyo lagi depan wartawan.

"biarlah jawab macam tu. abang menyampah betul orang2 yg dok sibuk pandang pangkat segala ni. cakap je penyelia pasaraya,kan senang.. tu pun nasib baik pasaraya. bukan pasar malam. bapak mertua abang pun xkepochi tanya macam tu"

itulah komen seorang penyelia sebuah pasaraya yg juga bekas graduan jurusan pemasaran dari UUM,Sintok Kedah.

but, from my point of view.. perkahwinan ini sedikit sebanyak mengubah adik saya ke arah lebih baik. mungkin, bila seseorang tu ada misi yg jelas, dia akan berusaha bersungguh2.. adik saya dulu memang seorang pemboros. masa study UUM dulu, tiap bulan ayah saya akan bank in duit. padahal, apa bendela yg ada kat UUM yg jauh terceruk tu sampai expenses tnggi sangat..

tapi once dia ada misi 'nak kawin', pandai pulak berjimat padahal, jarak masa bertunang & kawin, 10bulan je. dapat pulak simpan duit hantaran & mas kahwin. nak seribu daya, xnak seribu dalih.. lepas ni tugas ai berzikir kat telinga dia hari2 suruh beli rumah! kalau xdiingatkan, takut terus boros & boros & boros.. by the way, i can 'see' my sister in law have similarity with me.. both are jimat punya org (in proper word to describe 'kedekut'?)

17 December 2012

Majlis Adik : Alhamdulillah, selesai!

Salam

Sedikit teaser dari Majlis Adik.
cerita panjang, lain kali ya.. tunggu pengantin balik dari honeymoon utk editing..
karang kakak pulak terover excited cerita majlis adik sendiri..
so, baik diedit pengantin dulu..


malam rehearsal.. or tengah malam kot sbb saya balik pukul 10.30 malam (ziyad nak tidur), baju belum sampai.. baru nak fitting baju

Majlis Ijab & Kabul.. Alhamdulillah, sekali lafaz walaupun pengantin lelaki gabra yg amat sgt sebelum tu.. dinikahkan sendiri oleh bapa pengantin perempuan..

bersama VVIP..

Penyerahan mas kahwin dan gelang tangan..

yes! bunga tisu berisi telur masin as doorgift for nikah. (gambar xclear sbb camera tab je)

sekian.

13 December 2012

Majlis Adik : apa ada pada nama? jemputan & vendor JB yg...

Salam

Jemputan.

pada dasarnya memang mudah memandangkan senarai tetamu dah sedia ada sebab dah pernah ada majlis kawin dalam family. majlis saya lah. kami sekeluarga dah sepakat bahawa semua tetamu yg menghadirkan diri pada majlis saya, tetamu tersebut akan dijemput dan tetamu yg xdapat hadir dengan alasan munasabah pun akan dijemput.

senang kan?

yang menjadi susah apabila tersebarnya berita mengenai status bakal pengantin. haa... tiba2 kad kawin yang paling simple dan paling murah yg dipilih bakal pengantin menjadi 'hot stuff'.. orang memuji2 kad tersebut cantik, kad tersebut mahal, kad itu, kad ini.. haih~~ nada sungguh membodek!

yang menjadi susah bila kita ikhlas menjemput, orang pulak bersangka kita riak nak menunjuk2.

yang menjadi susah bila ada tak percaya dengan nama yg tertera.

yang menjadi susah bila orang dok sibuk tanya kami sekeluarga pakai baju apa? tema apa? bila jawab baju biasa saja, "laaa.. kenapa xpakai beaded lace? selalu keluarga pengantin pakai beaded lace ke, beaded chiffon ke".. sebab selalu orang buatlah, kami xnak buat.. barulah unik kan? heh..

yang menjadi susah bila semakin hari semakin bertambah pulak senarai tetamu. kami jemput Makcik A, Makcik A mintak kad nak jemput kawan dia, makcik B. masalahnya, kami xkenal langsung makcik B.. bila xbagi, dikata sombong.. mentang2 dapat menantu baru org kaya.. ok, yg kaya mungkin mak bapak dia, tapi bukan bakal isteri adik saya.. lagi 1, ni majlis kawin.. bukan majlis rumah terbuka 1 malaysia!

yang menjadi susah bila orang ingat majlis ni bergabung dan adik saya kawin percuma! cis!! walaupun keluarga kami sederhana, tapi xdelah sampai xde maruah mcm tu nak kawin free.. xkanlah kami nak bagi details bagaimana perkongsian bayaran dilakukan? oklah, meh sini saya cerita..

jumlah kad jemputan 3000 keping & tetamu yg dijangka hadir adalah dalam 7000 orang dengan anggaran setiap kad mewakili 2 orang & termasuk anak2, jadilah anggaran 7k tetamu.. tetapi, jumlah kad jemputan dari pihak kami hanyalah 500 keping saja & anggaran tetamu dalam 1-1.5k.. lebih kurang sama jumlah masa majlis saya dulu. jadinya, pihak kami membayar perbelanjaan tetamu kami yg seramai 1-1.5k tu.. yg selebihnya adalah tetamu pihak perempuan.

itulah sebabnya kami xboleh sewenang2nya nak bagi kad kat sesiapa saja.

pada saya, kad itu lebih elok diberikan kepada saudara mara terdekat, jiran2 tetangga yg hari2 kita akan jumpa & sahabat handai yg masih kita hubungi.. kawan2 yang dah bertahun2 xcontact or xjumpa, akan di KIV dulu. kalau ada kekosongan kad, baru jemput.. lebih baik utamakan kawan yg selalu kita berhubungan dari kawan yg bertahun2 xjumpa/contact..

yang jadi susah bila kawan yg selalu berhubungan, suruh jemput kawan yg dah bertahun2 xberhubung.. aih, nak buat reunion pun, boleh x buat majlis berasingan? ni majlis kawin.. jgnlah nak campur aduk..

kalau boleh kedua2 keluarga nak semua urusan mudah je.. majlis yg ringkas.. yg penting berkat.

perkara yg jadi susah bila,

idea asal & impian kedua pengantin, dianggap terlalu simple..

kadang2 kesian jugak saya tengok adik saya. bakal adik ipar pun sama.. jam 2 pagi masih whats app dengan saya meluahkan perasaan.. hehehe.. saya mmglah xtidur pasal time tu mmg time pumping..heh..

mereka berdua nak majlis ringkas..xnak bersanding.. pelamin pun xnak! nak makan beradap, pastu dah.. pergi salam2 dengan tetamu.. kedua mak bapak pun setuju.. tp last minutes, tiba2 semua plan developed.. tiba2 terasa apasal majlis jadi semakin meriah pulak ni? hehehe..

nak cari vendor pun susah.. semua dok nak 'ketuk' harga xmunasabah.. untuk vendor pelamin & baju pengantin, vendor tu dari JB, recommended by one of the 'wedding planner' crew.. mula2 jumpa, dok pong pang pong pang boleh buat tema tradisional, pernah buat untuk anak raja lah, itu lah, ini lah.. kemudian bagi anggaran harga verbally..

bila dah habis discuss, mintak official quotation, hah hambik! total semua boleh beli sebijik kereta Persona kot! apa kes pelamin, dekorasi & baju pengantin je sampai harga mcm tu.. nanti datang pulak SPRM menyiasat, xpasal2.. (--")

so, kami tak terima quotation yg diberi.. biasalah kalau orang business, kita as client kalau xpuas hati dengan quotation, kita ada hak utk tak hire vendor tu kan? tapi vendor ni tah mana tah dia belajar business, dia hantar surat 'saman' mintak ganti rugi RM5k!! what the... bukannya dah seal the deal yg kami cancel.. baru takat xagree dengan quotation je.. xde rugi ape pun.. lagi pun mmg business nature mcm tu.. quotation xmenarik, client rejectla kan? huh~~ rasanya mcm nak je reveal nama bridal house kat JB yg xreti berbusiness & ambik kesempatan!

sangat berharap agar segalanya dipermudahkan & diberkati.. InsyaAllah..

11 December 2012

macam mana proses induce bersalin

Salam


Sambungan dari Part 1

tapi saya malas nak story 2 kali.
so, kalau nak tau, sudikanlah ke blog Little Caliph..
nukilan seorang ibu untuk anaknya dimasa depan.


=)

10 December 2012

untuk Qaiyum dan Khalida - juga utk ingatan diri sendiri


Salam

Eceh.. baru kawin setahun jagung, dah nak bagi nasihat kat orang. Ok, bagi nasihat kat adik sendiri & peringatan untuk diri sendiri sebenarnya.

Untuk adik & bakal isteri yg akan bernikah Jumaat ini. InsyaAllah, moga dipermudahkan semuanya.

Mencontohi institusi perkahwinan orang lain.

Institusi perkahwinan yg paling rapat dengan kita, yg hari2 kita lihat, yg kita tahu hampir keseluruhan luar & dalamnya, mestilah institusi perkahwinan makbapak kita sendiri. ada orang begitu mengagumi & ingin jadikan sebagai contoh. Macam mana makbapak dia layari rumahtangga, macam tu jugak dia nak rumahtangga dia nanti.

Tapi, jgn lupa. Kita bukan kawin sorang2. Kita kawin berpasangan. Pasangan kita pun ada makbapak. Ada institusi perkahwinan yg dia pun nak contohi. Mesti xsama punye.. so, lebih elok, kita bersama pasangan sendiri berbincang & tentukan cara kita sendiri macam mana nak layari rumahtangga.

Komunikasi.

Perlu..perlu..perlu! amat penting. Apa yang kita suka, kita bagitahu/luahkan waktu tu juga. Sama jugak untuk perkara yang kita xsuka. Pun perlu luah time tu jugak. Tapi kalau keadaan xsesuai bolehlah luahkan time lain. Tapi jgn simpan lama2.. nnti jadi barah.

Kadang2 kita rasa lebih elok berdiam diri sebab xnak sakiti hati pasangan. Kita pendam..pendam dan pendam.. kita ingat elok. Tapi kita lupa, benda yg kita pendam, lama2 akan jadi racun.. lagipun, kita kawin bukan untuk setahun dua, tapi untuk seumur hidup.. lama tu! –kalau umur panjanglah, insyaAllah- manusia ni, dia ingat dia boleh bersabar. Tapi dia lupa sbnrnya kesabaran dia xlah tebal mana.. setebal kulit bawang saja. Lambat laun pasti perkara yg dipendam akan diungkit. Waktu tu, korang cakaplah dengan cara terbaik mcm mana sekalipun, ia dah jadi ‘bom atom’. Walau lembut suara, semerdunya pun, tetap akan kedengaran seperti halilintar.

Ikhlas.

Waktu ijab Kabul dilafaz, maka ingatlah yg waktu tu bukan penamat segala. Mmglah rasa legaaa… sbb dah xnervous depan tok kadi dah. Kene ingat, itulah sebenarnya permulaan bagi satu ikatan suci disisi Allah.

Waktu tu jugak, kita kene ikhlas menerima pasangan kita seadanya. Semua keburukan dia, kene ikhlas terima. Macamlah kita perfect sangat nak pasangan perfect kan? In fact, konsep perkahwinan itu sendiri ialah saling melengkapi. Kalau boleh, setiap malam sebelum tidur, ikhlaskan hati & maafkan suami/isteri kalau suami/isteri xmintak maaf. Mmg seeloknya sebelum tidur kene mintak maaf kat suami/isteri.. tapi xsalah juga kalau kita memaafkan dulu.

Jangan ungkit kelemahan/kesalahan pasangan.

Kalau ada komunikasi yang baik & keikhlasan dalam diri terhadap pasangan, insyaAllah, xkan berlaku hal ungkit mengungkit ni.. kalau terjadi jugak, tu maknanya kita belum betul2 ikhlas & redha. Bila komunikasi bagus, saling berterus terang & menerima teguran/pendapat pasangan, insyaAllah, xde hal dah nak ungkit2.. jgn pulak dah kawin dekat 30 tahun, tiba2 nak ungkit pulak bini xpernah hidang makanlah, iron baju x licin la, macam2 hal.. padahal masa awal2 tu, xnak tegur, xnak bincang elok2.. bila benda dah jadi alah bisa, tegal biasa, baru nak ungkit.

The worst thing is normally hal ungkit mengungkit ni selalu terjadi bila dah ada ‘orang lain’ dalam hidup. Time tu semua kebaikkan/pengorbanan pasangan selama 30tahun tu,dah xnampak.

Suami/isteri xsama dengan kekasih.

Walau jadi kekasih 10 tahun sebelum kahwin & kita yakin kita dah kenal betul dengan pasangan kita, sebenarnya kita salah! Nak kenal seseorang tu, bila dah tinggal sebumbung, baru boleh tahu perangai sebenar. Tu sebab kadang2 ada orang mengeluh. Katanya isteri dia dah berubah. Masa bercinta lain, bila dah kawin lain perangainya. Sbnrnya, bukan isteri tu yg berubah, kita yg belum betul2 kenal dengan dia.

Jika ini bukan yang pertama, jadikanlah ia yang terakhir.

Orang selalu kata, cinta pertama susah nak lupa, xkan sama dengan cinta2 yg lain. Kalau pasangan kita bukan cinta pertama kita, maka jadikanlah dia cinta terakhir kita. Cinta yg direstui Allah & dibawa sampai ke Jannah. Itu lebih nikmat.

Walau agama xpernah melarang suami untuk berkahwin sehingga 4 isteri, tapi jangan lupa tentang syarat yang telah agama gariskan. Fahami & dalami syarat tu. Sekarang ramai yg xdalami syarat agama gariskan.

“saya tak pernah abaikan tanggungjawab. Makan minum pakai isteri semua cukup”

Tapi dia lupa, tanggungjawab bukan setakat cukup makan minum. Tapi perhatian, belaian kasih sayang & tumpuan terhadap pasangan. Percayalah, walau dengan hanya 1 panggilan telefon untuk bertanya khabar pasangan kita ditempat kerja/rumah, dah cukup membuatkan pasangan kita rasa bahagia!

Kalau xmampu, maka tutuplah pintu hati kita. Jgn dibuka sekali pun! sebab utama bila berlaku kecurangan terhadap pasangan ialah bila kita membenarkan hati kita dibuka kepada yang lain.

Perbandingan.

Bila dah kawin, jgn sesekali membandingkan pasangan kita dengan orang lain. Sedangkan kita sendiri xsuka kalau diperbandingkan, kan?

Itu jelah nasihat xseberapa dari akak. Sama-samalah kita saling ingat mengingati antara satu sama lain. Lagipun, kitakan bersaudara=)

07 December 2012

Salun Urutan Tradisional

Salam

Sebenarnya dah lama dah tahu pasal salun ni. Salun ni biasa2 saja.. takdelah glamor. owner dia sebenarnya dikalangan saudara mara yg jauh (bau-bau bacang kot). saya panggil makcik gayah. ore kelate. nama salun ialah R&K Salun Kecantikan dekat PJ.

Actually salun ni mcm salun2 biasa.. ada buat facial, body massage, body scrubbing, sauna etc.. tapi kalau nak berurut tradisional, kene contact makcik gayah utk buat appointment dulu.. sbb urut tradisional ni, makcik gayah akan urut sendiri. kalau yg lain2 tu, pembantu salun dia boleh buat.

saya ke salun ni sbb ada sepupu yg advise pergi berurut sebagai usaha nak dapat baby. sbb akak sepupu saya ni pernah keguguran.. lepas tu susah nak lekat.. rupanya2 rahim dia terlalu tinggi menurut makcik gayah. jadi makcik gayah urutkan. Alhamdulillah, sebulan lepas tu dia pregnant. mungkin kebetulan.. dengan izin Allah semestinya. tapi xsalah berusaha.

siapa yg x terpengaruh kan? so, saya pun pergilah berurut. makcik gayah kata rahim saya kebawah, jauh kedalam.. masa ni saya belum start treatment moden.. lepas buat treatment & doktor sahkan rahim saya retroverted, saya perasan ada persamaan dengan apa makcik gayah beritau pasal rahim saya. sampai sekarang saya confused sbb kalau ty doktor, doktor akan rahim xboleh dicapai melalui urutan. tapi makcik gayah pulak boleh predict dengan agak tepat kedudukan rahim saya melalui urutan.. apape jelah.. lain orang, lain skill nye kan?

tapi rezeki saya xde lagi masa tu..

lepas dah bersalin, ingat nak pergi ke Makcik gayah, tapi susah pulak bila memikirkan saya yg perlu ke salun. untuk ke salun semasa dalam pantang, adalah mustahil. saya berpantang dirumah sendiri. ibu datang untuk jaga saya. jadi, rumah saya tingkat 4! nak turun naik tangga dalam pantang untuk pergi berurut? haih~ tidak lah.. itu sebab saya xurut dengan makcik gayah.

ibu yg cadangkan saya pergi ke salun makcik gayah untuk berurut masa habis pantang. sebab ibu kata muka saya bertambah pucat padahal keluar hospital lepas beranak, segar bugar macam xberanak. lepas berurut pulak makin lama makin pucat. saya pun terasa badan saya makin lemah lepas berurut yang 3 hari berturut2 tu..

lepas tempoh pantang, badan dah kuat sikit, hari ke 44, saya pergi ke salun ni utk berurut dengan makcik gayah. seperti biasa.. BEST! sebab saya ambik pakej sauna, lulur & massage..

Mula2 sekali sauna dulu. makcik gayah tau saya baru lepas bersalin (kata saudara bau2 bacang mestila tau). so, saya sauna dengan wap serai wangi.. berpeluh2!.. makcik gayah kata lepas sauna baru urut sbb bagi urat lembut sikit. lepas berurut, barulah lulur satu badan.

kalau perasan, lepas bersalin, badan tiba2 banyak daki.. tah mana tah datangnya. makcik gayah kata normal sbb time pregnant, kulit meregang.. bila dah bersalin, dia kecut balik, tu yg byk daki keluar. InsyaAllah, lepas majlis adik minggu depan, saya akan ke salun lagi..


Salun ni guna bahan tradisional mcm mustika ratu, puteri binary etc.. so, please jgn expect bahan wangi2 ala spa ye..

*ppsssttt.. mentionedlah nama saya kalau makcik gayah tanya mana tau tempat dia tu.. bolehla ai dapat extra masa urut nnt=)

06 December 2012

cara melepaskan rindu pada anak ketika di office

Salam

6 Dec 2012

gambar fresh snap pagi tadi

little caliph, genap 3 bulan arini.. Alhamdulillah.
Sabtu nanti baru bawak g injection. harap dia x nangis sama macam dulu.
buat muka selamba je doktor cucuk montot dia..

sejak start keje sebulan lalu, hari2 rindu kat budak bertuah ni.
mujur ada whats app. siap buat whats app group lagi atas nama 

AZZMY
Ahmad Zahin Ziyad Mohamad Yazid


semua ada dalam tu. ada tokbah, ada ayah & ibu ziyad, ada pakngah, maklang & paksu.
Sorry makteh, u're not included in the group unless makteh tukar from handphone kodok to smartphone! hahaha..

kesian makteh terpaksa tgk gambar2 ziyad dlm fb je..

bila buat whats app group, hari2 ada je orang post gambar budak bertuah ni..
kalau ibu & ayah dia kerja, maklang or paksu or tokbah akan send picture budak bertuah tgh buat ape..
kalau ibu & ayah cuti, giliran kami pulak update perkembangan budak bertuah ini utk maklang, paksu & tokbah.. tak lupa juga nenek.. pakngah jarang2 update sbb pakngah sibuk keje kumpul duit nak kawin..

05 December 2012

Phone makcik urut

Salam

Sebenarnya serba salah jugak nak tulis ni. tapi bila xtulis, ramai pulak yg email bertanya.


boleh ke berurut masa mengandung?


berdasarkan post yang terdahulu berkenaan pengalaman berurut saya waktu mengandung.. alkisahnya, selepas bersalin, saya berurut dengan makcik Zai. tapi.. bagi saya, makcik zai mungkin pandai mengurut orang tapi bukan mengurut orang lepas bersalin.

saya berurut 3hari berturut2 dengan dia dengan bayaran RM100 bagi setiap hari.. so, 3 hari, RM300. husband hari2 berulang alik menjemput & menghantar makcik Zai.

cukup saya katakan, saya xakan berurut lagi dengan beliau. tak perlu elaborate panjang2 sbb nnt mengaibkan orang.

jadi, ingin saya memohon maaf kepada sesiapa yg mintak nombor phone berulang kali & saya xreply email kamu sbb bukan saya xbaca or terlepas pandang, tapi sebab saya serba salah. hari ini saya ambik keputusan, tidak akan memberikan nombor telefon makcik urut tu kepada sesiapa pun. xnak orang lain jadi seperti saya. peranakkan saya x dinaikkan sebetulnya sehingga masuk angin. Syukur masa hari ke 44, saya pergi berurut disalun yg biasa saya kunjungi. salun tu memang ada menawarkan khidmat urutan tradisional. siap ambik pakej sauna. puas hari ai! badan segar bugar..

nanti kita bagi review untuk salun tu ya.. sekarang busyla..

28 November 2012

Breastfeeding: saya breastfeed anak, boleh x makan jamu?

Salam

Jawapan dari saya yg bukan doktor, boleh!

kalau, badan tahan, & baby tahan.

mcm mane nak tahu?

let's do experiment!

ni ibu saya yang ajar. saya memang xbeli apape set bersalin..langsung xde.. beli bengkung masa Expo kat mid valley.. beli sekali bunjut herba untuk mandi. lepas tu beli losyen pati hati mustajab yang color hijau, beli jamu mak dara gold 1 botol, pati halia Yusmira 1 botol.. tu je lah..


lepas seminggu lebih beranak, ibu tanya ada makan jamu x.. saya kata x.. sebab lupa.. lepas tu takut effect baby sbb ada yang kata jamu panas, takut baby xtahan boleh demam, cirit birit, etc.. takut jugak.. tapi ibu kata kene makan jugak jamu... nak moden mcm mana pun, jgn tinggal jamu time pantang.. nanti jadi mcm ibu sbb time pantang, tak pantang.. bila umur dah 40 thn, bdn semua dah kembang.. cepat sakit2 badan, cepat sejuk, cepat lenguh..

so, ibu nasihatkan makan sikit2 dulu. contohnya jamu mak dara gold ni ikut arahan dia kene makan 2 biji, 2 kali sehari sebelum makan. jadi untuk permulaan, ibu mintak saya makan sebiji sehari je dulu.. lepas beberapa hari, if xde pape kat baby, baru makan lagi sebiji.. jadi 2 biji sekali makan setiap hari.. lama2 bila makin yakin xde effect buruk kat baby, baru makan ikut arahan pada botol.. masih makan sampai sekarang..

sama macam pati halia Yusmira pun saya buat mcm tu jugak.. once dah stabil dengan Jamu Mak Dara Gold, saya try sikit2 pati halia ni.. ikut arahan 4-6biji sehari.. saya start dengan 2 biji sehari & makin naikkan dose bila baby xde pape effect.. bukan sekadar check effect pada baby je, tp saya juga observed susu badan.. Alhamdulillah, 2-2 produk ni xeffect production susu..

sampai sekarang pun masih amalkan jamu mak dara dan pati halia ni.. 

26 November 2012

Breastfeeding : Nursing Pad - disposable or washable?

Nursing pad.. kamu suka yang mana?

Saya suka pakai yang washable bila berada di rumah. sebab kat rumah xberpeluh sangat.. jadi selesa. kalau ke tempat kerja, kadang2 time kerja saya outdoor, saya akan berpeluh & nursing pad washable akan basah bukan sebb susu je tapi sebab peluh (--"), jadi xselesa.. nursing pad washable kan tebal sikit..

jadi kalau waktu kerja, saya prefer pakai disposable . tiap kali saya rasa xselesa ataupun selepas sesi pumping (11 pg, 2.30ptg & 5.30ptg), saya akan tukar baru.. macam tukar pad waktu period la.. lebih selesa.. lagi pun  yang saya perasan, disposable ni macam pad jugak.. buat kita rasa kering.. maybe material dia sama kot.

tapi sekarang, saya terfikir nak beli yang ini:

Medela Milk Collection Shells

Saya rasa bagus sbb taklah membazir susu yg menitik tu.. iyelah, kadang2 kita xsempat nak pumping waktu LDR (Let Down Reflex). harga rata2 tempat yang saya survey setakat ini, RM69..

ada orang yg pakai shells ni.. sekali time nak pumping, dia bukak & tuang dalam botol, dapat 2oz! ok, sekarang terfikir agak2 berapa oz susu yg terbazir masa LDR tapi xsempat cepat2 pumping & nursing pad basah..

ada sesiap pernah pakai? best x?

saya rasa mcm best..

23 November 2012

Breastfeeding : keperluan deep freezer untuk EBM

Salam..

saya tak tahu sebenarnya pakai botol lebih jimat space atau pakai plastic lagi jimat space?
ramai kata pakai plastik lagi jimat sbb boleh leper2kan plastic tu dan tindan2kan antara satu sama lain.

tapi saya ada masalah. plastic tu selalu melekat antara satu sama lain.. mmg mcm tu ke?
saya tak pernah lagi pakai brand lain kecuali Autumnz.. adakah bergantung kepada brand jugak? kalau ya, brand ape yg bagus? yg xlekat2 & tebal?

ini EBM Ziyad setakat 21 Nov 2012 (gambar diambil)

tak tahu dah nak susun mcm mana bagi jimat ruang sbb dah hampir xmuat dah freezer ni.. kalau susun berbaring, senang sangat dia menggelongsor jatuh. kalau x gelongsor, dia senang lekat2..

ataupun ini adalah petanda sudah sampai masa untuk invest deep freezer?

22 November 2012

Majlis Adik : kenapa majlis bergabung?

Salam

"dulu masa kakak nak kawin, dia rajin ambik gambar step by step letak kat blog.. sekarang abang kawin, kakak dah xde pun tulis kat blog dia"

komen ibu saya yg sememangnya suka skodeng blog saya=)

plan asal, majlis nak buat berasingan. dah siap beli bahan buat bunga telur (bunga tisu) untuk seribu pieces since adik saya nak tema tradisional. so, tradisional mestilah bagi bunga telur.. xkan nak bagi telur bungkus salam tisu macam zaman dulu.. nanti orang kata cheapsake sangat!

kemudian, bakal in laws adik saya mintak disatukan sekali majlis atas sebab saudara mara mereka yang jauh di Kedah dan Terengganu, juga atas sebab urusan pekerjaan bakal pak mertua yg super-duper busy dengan masalah negara... kalau majlis berasingan, nanti xde wakil pihak perempuan datang bertandang sebab masing2 dah balik terengganu dan kedah. juga sebab rumah ibubapa saya dengan rumah bakal mertua adik sangat dekat.. sekangkang kera je.. setakat melepasi 3 traffic lights dah sampai..

walaupun agak kurang bersetuju pada mulanya, akhirnya kami sepakat untuk satukan saja majlis resepsi mereka.. pada pandangan kami, memudahkan semua pihaklah hendaknya.

jadi, bunga telur yg sepatutnya dijadikan doorgift majlis pihak kami, akan dijadikan doorgift masa nikah. 200 pieces je.. yg balance, kami simpan.. mungkin boleh guna masa majlis aqiqah ziyad or majlis kesyukuran masuk rumah baru..atau majlis adik saya yg lain? tengoklah nanti.. barang xbasi.. so boleh simpan=)

sekarang ibu saya sedang busy buat bunga untuk dulang hantaran. kalau dulu kami duduk serumah, senang saya nak membantu. sekarang dah ada ziyad, masa nak membantu sedikit terhad. so, nak ambik gambar step by step utk buat bunga gim as requested by soooo many peoples (sampai sekarang stil terima email mintak tutorial bunga gim) agak impossible.. kalau ada, kalau sempat, ada la tutorialnya ya..

20 November 2012

Breastfeeding: tips memilih breast pump

Salam

macam hebat je kan nak bagi tips bagai padahal baru anak sorang, baru belajar breastfeed tu pun masih kekok lagi nak direct bf ziyad sebelah kiri.. ok, ini sebenarnya lebih kepada pengalaman saya je.. saja letak tajuk mcm tu, konon mcm post ni best la.. hihihi..

dalam post Persediaan Breastfeeding : apa yang perlu?, saya ada bagitau yang saya beli breastpump elektrik. spectra3 double pumping. masa tu kandungan awal lagi. tapi semangat punya pasal, beli jugak awal2. ada orang lebih suka memilih untuk beli pum manual dulu sbb tak tahu samada susu meriah atau x, kemudian baru mereka beli pum elektrik.

saya pulak terbalik. pergi beli elektrik dulu. siap double pumping lagi. saya start pumping hari ke 7 bersalin. tapi xguna spectra. guna pum manual jenama japlo yg agak murah. pum tu pun sebab nak stimulate susu keluar since masa tu ilmu cetak lagi, ingat susu xcukup utk baby padahal cukup je.. memangla awal2 susu xkeluar banyak sbb baby xminum banyak sebab perut dia kecik lagi. tapi masa tu, saya xtahu.

pum japlo ni, memang saya ragu2 tahap kebersihannya juga tahap keselamatan sebab getah yg digunakan tu agak meragukan. hihihi..
bila dah masuk minggu ketiga pantang, baru berani pakai spectra 3. xpernah guna pum yg lain selain spectra 3 & japlo yg murah tu, so xtaulah nak compare.. xkan nak compare spectra yg harga beratus dengan japlo yg harga xsampai RM20 tu.. 

masa tu, tiap kali pumping, saya rasa sakit. mungkin saya xpandai adjust suction kot tu yg sebab sakit.. mungkin jugak sebab badan saya xsesuai dengan barang2 elektrik ni.. macam mana saya tahu? sbb kalau saya pakai kerusi urut elektrik pun, bukan jadi sedap badan tapi jadi sakit badan.. so, tenaga elektrik sangat xsesuai dengan badan.

tah macam mana, saya tergerak hati nak beli medela harmony. saya fikir since dah ada elektrik, nak jugak yg manual yang elok sikit.. lagipun saya dah start rasa terbeban dengan spectra yg sedikit berat.. masa tu, saya pumping ikut suka.. kalau rasa bosan, saya angkat spectra, letak depan tv.. kadang letak kat bilik sebelah katil.. asyik berangkat2 spectra tu.. tu yg terasa berat. kalau manual, kan best sbb time pumping boleh jalan2 pergi sana sini dalam rumah..

saya pakai spectra kejap je.. dalam 2-3 minggu.. bila dah ada medela harmony, 1st time pakai, terus jatuh cinta. sbb saya xrasa sakit mcm saya pakai spectra. hasil susu pun banyak dari spectra. kalau saya cengan spectra, double pumping 20 minit, dapat 4oz utk 2 belah. tapi dengan harmony, 10 minit dapat 4oz utk 1 breast. 

dalam wishlist, nak beli medela fs.. tapi xtau sesuai ke x dengan badan.. mungkin saya hanya akan pakai battery saja.. kan medela fs boleh pakai battery or elektrik.. insyaAllah, ada rezeki lebih, bolehla..

spectra dah lama saya masuk kotak balik sejak dah xpakai. xterfikir pun nak let go until dalam fb ada orang nak cari 2nd hand breastpump, timbul idea utk let go..alhamdulillah, ada orang berminat..sold!

selain mudah nak bawak kemana2 medela harmony ni, 1 je keburukan dia.. pumping session waktu tengah malam.. kalau pump elektrik tu, kalau terlelap kejap, pump stil on.. tapi dengan harmony ni, kalau terlelap, tangan xjalan, so pump pun xjalan.. last2 tertidur.. bile tersedar, dah malas nak continue sbb rasa ah, xpelah, esok pagi jelah pump.. sejak pakai medela ni, xpernah buat power pumping.. dasar! hahaha..

production pun makin merudum.. kalau dulu bolehlah dapat 8-9oz sekali sesi pumping.. sekarang dapat 5oz je sbb timing pumping waktu malam, selalu je out sbb terlelap, xbuat power pumping dah, dah start keje so waktu siang pump 10minit je utk setiap breast setiap sesi.. ada 3 sesi spjg di office.. kalau kat rumah selalu buat 20minit setiap breast..

owh, betul2 mengidam medela fs!

dengar cerita, orang kata sambil driving pun boleh pum dengan fs.. kan syok tu.. tension2 hadap traffic jammed, sampai2 je tgk susu dah penuh 2 botol!

eh, mana tips nye ni?

heh..=)

ok, diringkaskan. tipsnya ialah

"kalau badan xtahan dengan mesin urut elektrik, besar kemungkinan badan xtahan dengan breastpump elektrik kot" - hipotesis rekaan IdeaKahwinSaya berdasarkan kajian keatas diri sendiri..

19 November 2012

Disebalik pindah rumah


Salam

Sabtu lepas, memang plan nak pindah barang masuk ke rumah baru. kisahnya, husband booked untuk sewa lori. lori ni actually bukan untuk lori sewa. tapi driver dia buat 'black market' guna lori syarikat untuk buat kerja tambahan. tulah sebabnya lori hanya boleh datang pukul 230 ptg, iaitu selepas driver habiskan kerja company dia.

konon2 ambik lori black market ni murahla. padahal, xpernah pun tanya lori yang betul2 kerjanya disewakan untuk orang pindah rumah. mungkin sebab kakak ipar pindah pun guna lori yg sama ni, husband terperngaruh disitu.

ziyad tinggal rumah nenek sementara ibu & ayah kemas rumah hari jumaat tu.. siap ambik cuti lg kami nak packing barang2.. ada barang dah packing sejak setahun yg lalu sbb plan mmg nak pindah.. tiba2 dpt berita saya pregnant, terus postponed.

dah hampir siap semua, dalam pukul 630 ptg, dapat call. lori cancel!!
terduduk jugak husband dengar.. iyelah, penat mengemas, rumah dah macam tu, kesian baby ziyad nak tidur dalam keadaan rumah macam tu.. mana nak cari lori lagi.

immediately, saya call abah mintak tolong. kot2 ada kenal mane2 lori sewa yg boleh disewa esok jugak.. tak sampai 10minit, abah dtg rumah bawak seorang lelaki. tokey lori sewa. namanya yusuf. pakcik yusuf tgk barang apa yg nak diangkat sebab lori dia ada 3tan & 1tan. so, barang kami muat pakai lori 1 tan saja.

guess what? the charges adalah sama dengan lori black market yg suka2 hati cancel last minutes.. dia ingat pindah rumah ni senang kot. plus, lori black market xsediakan orang utk angkat barang. kita kene angkat sendiri. rumah kami dahlah tingkat 4. nasib pindah ke rumah baru tu, landed house. kalau ke tingkat 4 jugak? fengsan!

lori pakcik yusuf ni pulak, kalau nak tolong angkat, add rm100. saya minta husband byr je sekali upah angkat.. additional rm100, bayar jelah.. since dah serik, takut pulak esok, tiba2 last minutes, xde orang nk tlg angkat.. so, better upah je orang terus.

the service memang tiptop!. tak sampai setengah jam, barang semua dah siap masuk lori. cantik je susun dalam lori. ada 3 orang tukang angkat yg gagah perkasa. sekali angkat minimum 2-3 kotak besar seorang. lepas dah angkat barang masuk lori, abah saya bawak mereka pergi breakfast. belanja minum kat kedai mamak depan rumah sementara husband tunggu ipar duai saya dtg.. sbb plan asal nak pakai lori black market, so dah mintak tolong abang ipar tolong angkat barang.

sekali, dengan kakak ipar saya yg masih dalam pantang pun datang. terharu =') 

apa lagi, ibu bagi tazkirah ringkaslah.. hehehe.. ok, lesson learnt! next time jgn guna black market sebelum survey yg pakar punya.. ada jugak hikmah lori black market cancel. after tgk org lori pakcik yusuf kerja, saya terfikir macam manalah kalau pakai lori black market.. tah2 sampai malam since yg angkt semua bukan pakar pun.. nak susun barang dalam lori lagi.. hahaha.. memang terkedek2 kot.

ok, sekarang memang tak sabar nak duduk rumah baru!

15 November 2012

pindah rumah, bukan senang..

salam..

sampai masa utk pindah rumah.. selasa lps, cuti deepavali, bwk 2 org budak form 4 n seorang bdk form 2 utk cuci rumah.. mereka ni kwn adik.. bayar rm 50 sorang, kawtim semua kawasan rumah, atas bwh, dpn blkg..

sabtu ni, angkt brg plk.. lori pukul 230ptg.. hope cuaca baik xujan..

angkat brg je dulu.. we still stay umh sewa until next month or lbh tepat lg sampai adik kawin sbb lps dorg kawin, dorang nk sambung sewa umh ni..

owh, kad jempitan kawin adik dh start distribute today.. bg kt jiran2 ibu dulu..

makcik2 bc nama kt kad, dh soksek2.. jemput dtg ye makcik.. kan makcik kata majlis kat kayangan pun makcik dtg.. xpercaya ke adik saya nk kawin?

owh ye, spectra3 sold! alhamdulillah.. harap dia berjasa kat ibu lain pulak..

10 November 2012

Evolusi Idea Kahwin Saya


itulah tujuan utama saya tulis blog ni masa tu.. sekarang, status dah berubah, rutin pun dah berubah so perkara2 dalam blog ni pun sedikit sebanyak dah berubah.. dah kurang hal kawin.. nak share pasal majlis adik pun, xde perkara yg boleh diupdate sbb majlis dah bergabung dan banyak perkara masih dibawah Akta  Rahsia.. hahaha.. besides, they have their own wedding planner, Uncle Roslan.

tajuk besar "Idea Kahwin Saya" dah tak berapa relevan dengan perkembangan blog.. jadi ditambahkan 'dan kehidupan berkahwin'.

hari ni, 10 November 2012.. genap 3 tahun Idea Kahwin Saya ditulis.
Selamat Ulang Tahun dan Selamat Berevolusi!

09 November 2012

persediaan breastfeeding: apa yg perlu?

Salam

* post ni ditulis sebelum bersalin. dah lama tapi xperasan terperap dalam draft. so saya publish je blk tanpa edit.. so kalau baca mcm pelik2 sikit tu, sbb saya belum bersalin lagi ye.. situasi dah lain sekarang.. hehehe

Rasanya semua ibu pun memang ingin susukan anak sendiri kan? lagi2 sekarang ni teknologi dah bertambah maju. ibu berkerja pun tiada halangan untuk susukan anak.

berbanding dengan zaman dulu.. dulu tu xdelah dulu sangat.. kira2 dalam zaman 80an & 90an. masa tu xde pump elektrik. yg ada pun manual. knowledge pasal penyusuan susu ibu bagi ibu berkerja pun xbegitu meluas lagi macam sekarang. tah2 dulu2 tak tahu pun yg susu ibu boleh disimpan & dipanaskan. itulah yg menjadi kekangan untuk ibu2 susukan anak.

Saya pun antara yang bersemangat nak susukan anak sendiri. mudah2an dimurahkan rezeki. kandungan baru masuk 5 bulan dah pergi beli set breastpump. walaupun ada yang kata, jgn beli breastpump awal2, takut xde susu nanti, rugi je beli pump ratus2.. baik beli manual je.. dah nak masuk kerja, baru beli pump elektrik.

benda2 macam ni la yg buat bakal2 ibu yg xde pengalaman macam saya ni confused. tapi saya nekad, nak jugak beli pump elektrik. saya cuti bersalin 2 bulan je.. pejam celik dah kene masuk kerja.. takut xsempat nak beli pump.. hehehe..

lepas tu ada jugak borak2 dengan kakak ipar pasal nak beli pump tapi takut beli mahal2 tiba2 takde susu. tapi kakak ipar cakap, kalau niat kita baik, nak susukan anak, insyaAllah, ada rezeki. mohon dipermudahkan.

mula2 mmg aimed nak beli Madela FS sebab tgk review semua bagi comments yang bagus. takpelah, invest lebih sikit untuk anak. tapi lepas hubby tanya saya soalan demi soalan, buatkan saya terfikir yg sebenarnya saya xperlukan sangat breastpump yang begitu canggih.

sebab,

1. tempat kerja saya xmemerlukan saya outstation macam husband saya. saya kerja swasta. memang xdelah company nak bazirkan duit pergi hantar kursus sana sini.. sekali je pernah kursus belajar taxiderm, tu pun org tu yg dtg tempat kerja kami bagi tunjuk ajar.

2. tempat kerja saya ada bilik sendiri, ada power point sendiri. jadi kalau breastpump elektrik pun boleh pakai dan pump ditempat sendiri. xmemerlukan bateri pun kalau nak pump di office. lagipun awal2 nak cakap dengan bos dan semua colleagues, i nak breastfeed my child.. please give support and respect..

3. mungkin kami tak memerlukan sesi pumping dalam kereta sebab jauh manalah sangat rumah parents saya.. kat KL je pun.. kampung husband pulak makan masa 1 jam setengah perjalanan.. xde maknanya nak pump dalam kereta. direct breastfeed je.

lastly, atas restu suami (hamboi, nak restu2 kan? tapi org nak beranak ni, redha suami adalah 'selusuh' yang utama) & recommendation dari kakak ipar, kami beli yang ini:

Spectra 3 =)

sebab kakak ipar ada pengalaman pakai breastpump ni. so anything happen, mcm nak service ke, ape ke, boleh tanya dia..ok, sebenarnya a few weeks ago dah pergi pun rumah dia angkut breastpump ni, mintak dia ajar cara guna (semangat x?)

setakat ni storage bottles beli 10 pcs je dulu. 50pcs pakai storage plastic je. nak tgk dulu mana yg convenient dengan cara hidup kami nanti. sbb lain orang, lain cara hidupkan. ada yg selesa pakai semua bottles, ada yg selesa pakai plastic sbb jimat ruang.. so, we'll wait and see..

Nursing bra pulak, beli beberapa helai. ramai kata better beli 1 size bigger dengan size kita pakai sekarang. nursing pad, setakat ni semuanya beli yg washable.. belum beli yg disposable.. tgklah mana yg sesuai dengan diri nanti..

Sterilizer dengan warmer pun dah beli. ada je yg rasa sterilizer macam xpenting sebab boleh je rebus botol2 susu tu dalam periuk mcm mak2 dulu buat. tapi saya rasa penting sebab nanti EBM saya akan simpan dalam peti ais yg sama dengan peti ais harian kami. jadi botol2 storage mmg terdedah dengan bahan makanan yang lain. husband kata kene tengok hasil stok susu dulu.. kalau memberansangkan, baru dia akan consider beli deep freezer..

Comel tak tok abah Little Caliph? abah saya bagi hadiah buku ni. katanya ni sebagai tanda beliau support usaha murni kami nak susukan cucu dia.. terima kasih abah..

Rasanya itu sajalah persiapan untuk perjalanan breastfeeding Little Caliph nanti.. nanti dah ada pengalaman, saya share lagi ye.. mohon doa kalian agar kami dimurahkan rezeki untuk menyusukan Little Caliph nanti..

terima kasih=)

07 November 2012

pengalaman bersalin part 1

salam..

nk tulis pengalaman bersalin tp xpandai pulak nk elaborate..rsnye lg senang kot tulis ikut kronologi.

Selasa, 4 Sept 2012

Suami isteri cuti sebab ada check up di Columbia dgn Dr. Norshida.. minggu sebelum tu, check dgn Dr. Nasuha sbb Dr. Norshida pergi umrah.. scan baby, berat baby dh jadi 3.6kg.. estimated je tu plus minus 500g.rupanya dlm rekod, Dr. nasuha dah letak KIV for induction of labor.. Dr. Norshida check, baby dh engaged cuma xde opening je lg. ok, 1st time kene seluk!

bile dktor kata nk seluk, terus seram.. sebab baca dlm blog2 sebelum ni, majoriti kata sakit.. tp alhamdulillah, bg sy xsakit sangat.. mungkin sbb ms treatment dulu, saya dah biasa kot kene trans vaginal scan. bg sesiapa yg biasa buat pap smear setiap thn pun mungkin akn rs seluk tu xla sakit sgt. mungkin jugak sbb dr. norshida ni pro, so dia buat sgt soft..

esok kul 8 pg dtg masuk wad. kita induce. doktor xnk tunggu lama coz baby already 3.6kg.. besar utk saiz bdn fatiha.. klu tunggu, tkt lg besar, nnt terpaksa czer.. lgpun baby dh engaged.. dah matured.. just kita induce utk bg pintu rahim bukak..

gulp!

ok? boleh x admit  wad esok?

silent

doktor isi borang ni, esok admit wad kul 8 pg..

induce tu mcm mane doktor?

doktor masukkan ubt melalui vagina utk bukk pintu rahim. klu pintu rahim dh bkk 3cm, doktor drip bg ubt utk cptkan lg contraction. tp klu lepas 6 jam ubt msk but pintu rahim stil xbkk, doktor masukkan lg ubt smpai 3x.. klu xbkk smpai 3cm, kite terpaksa c-sec.. doktor jangka paling awal fariha blh bersalin eso ataupun pg khamis.. kite tgk progress..

mcm mne nk bg pintu rahim cpt bkk? kne byk berjln ke?

doktor senyum je dlu before jawab mcm ni,

sebenarnya, xde kajian membuktikan pintu rahim cepat bukk klu byk berjalan.. xpe, blk rumh dulu, rehat byk2.. esok dtg msk wad ye..

keluar bilik doktor, dh ptg.. almost 4.30pm.. husband kelam kabut call office dia utk selesaikan beberapa urusan.. saya pulak just sms bos n kwn2 office.. kerja sy mmg hr2 sy update n tinggalkan notes ats meja supaya senang Dr. tini follow-up.

blk trs pergi rumah ibu bgtau.. lps mghrib, terus lepak kt pizza hut.. konon2 dating kali terakhir berdua sebelum kendung anak nnt.. selera mkn mmg dh out sikit.. risau nk hadap esok hari.. tp husband keep giving support n pujuk mkn supaya bdn sentiasa ada energy.. maklumla, ramai org pesan sblm g hospital mkn byk2 for energy..

gambar terakhir sebelum bergelar ayah. semasa tunggu nk jumpa doktor.

Malam tu, husband suruh tidur.. alhamdulillah, walaupun risau nak hadap hari esoknya, saya tetap tidur lena.. hehehe..

continue part 2.. the next day..




01 November 2012

petua hilangkan selseme baby

salam

tengah pumping masa taip post ni pukul 1 pg.. 

baby zahin selseme.. start dr isnin lps. suspected berjangkit from his cousin masa raya haji di kampung. cousin dia selseme agak teruk.. dok bersin2 tgk upin ipin sebelah zahin tido.

kesian pulak nk bagi zahin mkn ubt selseme. baby kecik tu, baru 54 hr. mlm td baby zahin xleh tdo.. xselesa hidung dia..

sangat kesian.. lagi kesian kene ddk dgn ibu dia yg dh pening2 lalat n sakit gigi.. kurang kalsium mungkin.. 

ibu saya bagi petua.. sruh sapu kunyit hidup kt batang hidung zahin. dari bawah ke atas.. jgn sapu dari atas ke bawah plk.. xjd nnt.. dh sapu kunyit kenelah bedung.. klu x, hbs mitten kotor kene kunyit.. style zahin tdo suka gosok2 muka.. so klu bedung, xleh gosok muka..

alhamdulillah berkurang.. mlm ni dia lena.. tu sbb ibu dpt pump smbil buat post pendek ni.. ok, susu dh penuh.. alhamdulillah, blh tido!

31 October 2012

masa mencari stroller

salam

baby zahin dh nk msk 2 bulan selasa depan.. 
maksudnya sy dh nk msk kerja..
semalam officemate dtg lawat zahin..

next month, insyaAllah, majlis adik akn berlangsung..
dh lamakan menyepi psl majlis adik smpai ada ingat xjadi kawin (-_-")
preparation mmg agak slow sbb last minute baru nk buat semua..
baju pengantin xde lagi tp saudara mara dh sibuk ty tema color ape sbb dorang nk tempah bj..
nmpknye tetamu lbh excited..
 jgn tetamu lebih glam pakai lace bagai, kami sekeluarga pun pakai bj biasa je..

bj utk zahin pakai ms majlis adik dh lama beli.. masa mengandung dh beli..
trudie n teddy.. nasib btl keluar boy mcm dlm scan.. hahaha..
skrg kami tgh cari stroller pulak..
senang nnt ms mjlis adik, zahin boleh tdo dlm stroller ms majlis kt stadium nnt..

mencari stroller pada hari raya haji.. mula2 ingat nk pergi mothercare kt mid valley..
tp mid valley jammed trk.. xdpt msk.. terus ke mothercare di BSC..

sampai sana, terus ty stroller maclaren quest sport 2012..
malangnye xde stok.. yg ada pun stroller yg display.. bila check, salesgirl kata kt mothercare mid valley ada 3 stroller model tu..
jadinya bertangguhla pembelian stroller..
mungkin jumaat ni akan ke mothercare mid valley utk rembat stroller idaman..

bile stroller dh ada dlm tgn, sy buat review psl stroller yg kami beli..
hamboi! byk sungguh berjanji nk buat post pasal mcm2..
byk post dlm draft sbb taip sikit, save.. lps bbrape hr smbung blk.. tu yg xpublish2 lg..

12 October 2012

tempat zahin tidur siang..

salam

dari dulu berkira2 nk beli baby cot ke xnak.. sebab sekarang ni zahin klu tido waktu siang, sy letak dlm bakul.. yes, bakul!

 bakul yg dh berusia 21 thn.. bakul ni ibu beli ms mengandungkan adik sy yg kedua, maklang zahin la skrg.. turun temurun smpaila ke paksu zahin.. cuma alas n sarung bakul bertukar.. semuanya ibu saya jahit sendiri..

zahin pada hari ke 3..
tido dlm bakul nenek jahitkan..
masih byk ruang kosong.. zahin pun sopan tido dlm bedung siap bantal kepala..




zahin pada hari 37.. hari ni la..
kain bedung bertahan seminggu je.. bantal kepala bertahan 3 minggu je..
zahin.. zahin.. lamu ingt kamu ni dh berape bln?

mungkin sbb ms pregnant xpernah miss mkn obimin n obical sejak kandungan 4 minggu lebih, kepala zahin dah tegap masuk minggu kedua.. klu kite tidokan dia meniarap, dia akn angkat kepala..klu nk burpkan, mmg dia xdok diam.. dok angkat kepala toleh kiri kanan.. kaki pun dh pndai mengeras n lonjak 2 time nk change diaper.. haih.. bdk terlebih calcium ni..

bile tgk zahin hr ni, dh nk penuh bkl.. nmpknya ms utk bertukar ke tempat tdo yg br..

08 October 2012

breastfeeding: membuat stok ebm masa berpantang..

salam

hari ke 33 berpantang.. sy kata pantang 44hari.. sekali ibu kata, 40 hari dh cukup.. yahoo!! sabtu lepas hari ke 31 pun dah selamat berlepas ke JJ=) so blh bygkan x cara berpantang saya mcm mna? sangatttt enjoyable!

sesi pumping tghari ni.. sedang berusaha buat stok ebm sblm msk keje nnt. biasanya zahin direct feed sblh breast saja.. so sy ttp akan buat double pumping.. biasanya hasil utk breast yg zahin dh minum, mmg kurang dari yg belum minum.. tp still ada lg.. dptla 2oz walaupun zahin dh minum.. skrg zahin minum 4oz klu sy bg dia dlm btl.. oh, zahin dh belajar minum dlm botol sejak minggu ke 2 lahir..

sy start merasmikan pump sy masa hr ke 7 bersalin.. masa tu hasilnya kurang 2oz utk 2 breast.. rasa sedih.. ingatkan susu sikit.. sekali google, br tau, normal la.. baby kecik, saiz perut dia pun kecik.. xkan nk isi susu byk2..

bg sy, utk sesiapa yg nk breastfeed anak, silalah bersedia dari segi fizikal n mental.. bukan setakat fizikal je.. knowledge pun penting.. saya belajar cara nk pegang baby masa breastfeed pun via youtube. hehe..

xsyokla biat entri dgn tab.. cinonet nk taip.. nntla, ada laptop, ada masa n ada rajin, sy share pengalaman breastfeeding sy.. persedian dr sebelum bersalin smpaila utk buat stok ebm..

eh, pengalaman bersalin pun tgh pending lg.. kepada yg request entri tu, hrp bersabar ye..


02 October 2012

susu ibu: selain bagi anak minum..

salam

beberape hari lps blk dr hospital, baby Zahin mcm kene sakit mata.. mata kanan dia selalu ada tahi mata sampai kadang2 ssh nk bkk mata.. so, sy rs dia skt mata la kot.

ms nurse dr KK Kg. Pandan dtg, sy ada ty psl hal tu.. nurse kata just wipe dgn cotton ball. lama2 okla.. sampaila minggu ke 2, masa tu minggu terakhir raya, ramaila saudara mara dtg visit.. ada sepupu sy bgtau suruh sapu air susu badan..

katanye bidan kg dia kt kedah yg bagitau.. maka, gigihla sy pergi google teknik marmet.. sebelum ni mmg tau psl teknik marmet melalui sepupu sy seorg doktor. tp tau mcm tu jela.. xpernah nk ambik serious sgt n xpernah try pun.. so, lupa.. nsb baik kt youtube ada jugak mat salleh sudi share video tunjuk cara marmet..

dtg lg seorg sepupu pun share benda yg sama.. suruh sapu air susu badan.. katanya in future if bby ada problem gatal2 or luka, sapu je air susu bdn kita coz susu bdn kita adalah ubt terbaik utk baby kita..

alhamdulillah, dlm 2-3 hr lps sapu air susu bdn kt mata baby zahin setiap kli lps dia menyusu, mata zahin dh ok.. dh x berair n bertaik mata..

oh ya, zahin dh botak.. ayah zahin sendiri cukurkan..


sehari lps cukur, kulit kpla zahin tumbuh ruam. ruam tu mcm ada air dlmnye..  so, sy tawakal je try sapu air susu badan kt kulit kpla zahin.. alhamdulillah, ruam ada tp yg berair tu dh hilang.. lps tu zahin demam.. bwk g klinik..doktor bg krim utk su kt kulit kpla.. sambil tu sy stil sapu susu bdn kt kulit kpla dia.. alhamdulillah, kulit kpla zahin dh ok.. licin blk.. sekarang dh hr ke 27, rambut zahin dh tumbuh.. tp pndek lg la..

masa br2 kluar hospital, perkara paling sy aware is jaundice.. sebab sy darah o+.. kan ibu drh o+ kebarangkalian ank kne jaundice adalah tinggi.. lbh2 lg bile kumpulan drh ibu xsm dgn ank.. and baby zahin berdarah A+.. ikut darah ayah dia..

so, Dr. Hew, paeds kt columbia yg jd doktor baby utk zahin dh pesan.. setiap knk2 mmg akn dpt jaundice. bezanya antara tinggi atau x je.. n normally klu blood group lain mcm kami, jaundice senang naik dgn mendadak.. jd, sy tried hard utk bg susu sebanyak mungkin kt zahin.. sebb nk bg dia buang air kerap n byk supaya jaundice xteruk..

alhamdulillah, jaundice zahin sikit je.. takat kt muka pada hr ke 6 n beransur hilang.. hr ke 10 dh xde.. selain tu, ibu pun byk membantu.. rajin letak zahin kt tmpt bercahaya matahari pg, tepi tingkap.. abah pulak tlg carikan ramuan herba kt kedai sensei utk bby yg kene jaundice,. maybe cara ni pun membantu..

 tu la khasiat susu ibu yg sy discover takat ni.. klu ada lg, sy sharekan nnt..

24 September 2012

2 minggu selepas bersalin..

salam

lepas bersalin perkara yang selalu org concern ialah berar badan. dapat kah para ibu bersalin kembali ke berat bdn sebelum mengandung?

saya pulak, sebelum disahkan mengandung, berat adalah 57kg.. berat sebelum masuk wad utk bersalin ialah 61.5kg. jumlah kenaikkan berat badan ialah 7.5kg sbb masa 1st trimester, berat saya turun hingga 54kg.

Jumaat lepas ke hospital semula utk check up luka bersalin n check baby selepas 2 minggu bersalin.. Alhamdulillah, baby Zahin sihat. berat bertambah dari 3.45kg ke 4.04kg lepas 2 minggu lahir.. rasa berbaloi usaha breastfeeding him siang mlm.. betul ke baby boy kuat menyusu? baby Zahin menyusu almost setiap sejam sekali.

berat saya pulak, lepas 2 minggu bersalin ialah 52.2 kg! waa.. lebih ringgan dr sebelum mengandung?maybe sbb sy xberpantang kot.. belasah je nk mkn ape.. ibu pulak sporting.. katanya klu nk mkn lauk pantang, nk ikut pntg dulu2 mau pengsan badan saya sbb baby sgt kuat menyusu.. klu ibu baby xmkn mknn berkhasiat, asyik mkn ns pns lauk org pntng, mana nk dtg khasiat dlm susu ibu kan? so, sy boleh minum bergelen2 air, mkn ns bertambah, even lepas beranak aritu dh terus mkn grilled chicken kt hospital.. lps ni nk beranak lg kt situ, boleh? menu confinement best giler..

rasanya klu sy dikenakan pantang bersalin yg rigid, mau berat lg turun & susu pun xmeriahla sebab stress kene berpantang..

dh nk masuk 3 minggu bersalin.. kene try curi masa utk buat stok susu Zahin since maternity leave sy 60 hr je.. kene cr info psl nk buat stok ebm oulak terutama dr mereka yg meternity leaves nye 60 hr jgk..

20 September 2012

Little Caliph Kami

hi..


Ahmad Zahin Ziyad bin Mohamad Yazid

'Dalam Ziyad ada Yazid'

6 September 2012
1208 pagi
3.45kg

bersalin normal, terpaksalah ibu gigih sikit meneran..

12 September 2012

selamat bersalin

hari ke 7

sunnat menamakan anak pada hari ke 7 kelahiran.
Alhamdulillah, another imam muda in the house.

Ahmad Zahin Ziyad bin Mohamad Yazid
"Dalam Ziyad ada Yazid"

Ahmad = Yang Terpuji
Zahin = Kebijaksanaan
Ziyad= Pertambahan/ Yang Bertambah


bersalin normal dgn berat sebenar baby 3.45kg
Alhamdulillah, baby sabar tunggu sampai doktor Norshida blk dr umrah

Gambar?
=)

10 September 2012

renovation bahagian hadapan rumah

(this is an auto published post)

Salam

Sambungan dari Bahagian Hadapan Rumah.

sebenarnya mmg xde dalam plan nak renovate bahagian depan ni. maklumlah, xde budget. tapi orang kata, anak bawak rezeki. Alhamdulillah.. dulu masa dlm proses nak dapatkan CF, selalu risau kalau2 tak mampu nak bayar 2 rumah (rumah sewa sekarang & rumah baru). tapi alhamdulillah, dimurahkan rezeki. pejam celik, dekat 2 tahun jugak bayar untuk 2 rumah.

2 hari sebelum raya, renovation siap.

Kenapa nak renovate bahagian hadapan?

Bahagian hadapan ada tanah. mula2 plan nak tanam rumput saja.. lepas tu nak tanam pokok bunga or apapa pokok utk kegunaan sendiri. tapi bila hari hujan, nampak air bertakung. comot betul jadinya. jadi, fikir nak simen & pasangkan saja tiles.

pergi round2 kawasan rumah. tgk jiran2 renovate macam mana. dapat idea nak luaskan pintu gate & kereta boleh masuk 2 biji straight parking.

rasa bahagian tong sampah yang disediakan mcm tak diperlukan sangat.

jadi, apa yang kami buat dengan bahagian depan rumah?



Tong sampah yang ada dipecahkan. pagar hijau tu nanti akan dibuat tembok. so, gate boleh bukak lebih luas. kene tukar gate sekali sbb gate lama xleh pakai. gate lama xcukup panjang.

kene tempah gate baru. kami pilih design yang simple saja. tambahkan pintu kecil senang untuk kegunaan kemudian hari.

tembok baru betul2 sampai ke bahagian tepi rumah.. memang gunakan ruang semaksimum mungkin sbb nak gate luas. lantai fully simen. nnt ada rezeki lagi, baru pasang tiles.

Tambahkan loceng dipintu masuk.. so kalau tetamu datang rumah, xyah nak terjerit2 panggil.. hehehe.. ting tong kan saja.


Nasib baik saya tak pergi monitor kontraktor buat kerja.. kalau x, sakit mata tengok rumah kene hacked. nasib baik jugak dorang tampal & cat balik dengan kemas.. xnampak kesan kene hacked. 

oh ya, sebagai persedian awal, sesiapa yg nak renovate rumah, rancang dulu apa yg kamu nak untuk masa depan. contohnya, mungkin masa depan kamu nak pasang autogate. tapi budget belum cukup. boleh discuss dengan contractor mintak dorang buatkan wiring utk autogate sekali. nanti ada duit, dah boleh terus pasang autogate.. xperlu dah nak hack sekali lagi utk wiring..

wire masuk bawah tanah rupanya. kesan wiring untuk door bell & autogate serta extra powerpoint/plug.

kami tambah powerpoint/plug sekali. senang kalau nak buat kenduri kendara nak pasang kipas ke, atau apape barangan elektrik lain. tapi dalam kepala saya asyik ingat pakai untuk BBQ je..

itu sajalah setakat ini. ada rezeki lagi, adalah renovation. berdikit2.. tak mampu nak renovate sekali gus sebelum masuk rumah.