Semua penulis akan mati, hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti
-Sayyidina Ali bin Abi Talib-

09 January 2012

langsir utk sliding door

Hi semua!

since persiapan majlis adik sedang berjalan berkadar langsung dengan masa yang ada, maka mungkin entri berkenaan persiapan majlis tersebut akan mengambil masa utk disiarkan =) dont worry.. InsyaAllah bulan depan akan melangkah ke satu lagi tahap dalam menyempurnakan majlis tersebut.. sabar ya..=)

and what i can say, majlis pertunangan adik nanti bakal berlangsung dengan cara yg cukup sederhana.. bak kata bakal FIL adik

"kita buat majlis yg sederhana tapi sempurna. biar majlis ni sempurna yang mungkin & berjalan dengan baik sebab permulaan yang baik, InsyaAllah, pengakhirannya juga akan baik" 

jadi, jom kita share idea pasal hal rumah pulak ye..
kita mulakan tahun 2012 ni dengan pencarian idea untuk langsir sliding door.


Mahu mulakan dari bahagian betul2 atas atau di pertengahan?


gambar dari blog Auntie Nani

ini contoh langsir yang dipasang tinggi, betul2 di bahagian paling atas dinding. boleh menjadikan ruang nampak lebih tinggi. tapi memerlukan extra beberapa meter kain langsir. kain langsir juga perlu yg di tempah sbb kalau beli langsir siap, biasanya xcukup labuh kalau railing dipasang tinggi.

extra meter + tempah = extra duit

tapi cun lah gaya macam ni!

atau,

Cara biasa saja. railing dipasang atas sedikit dari sliding door..

tapi suami dah cakap, mahu pasang tinggi rapat ke siling..

berapa keping langsir diperlukan?

2 keping utk kiri & kanan

or 3 keping sbb sliding door ada 3 panel?

Day Curtain & Night Curtain
 
Rasanya perlu lah kedua-dua jenis langsir ni utk sliding door kot.. sbb rumah bawah ni mudah je orang nampak.. lainlah kalau rumah apartment yg bertingkat2 & sliding door kat balkoni je.. xde orang nak lalu lalang sangat..

sudah ada warna pilihan utk langsir.. tinggal nak cari je..

4 comments:

  1. Wan memang suke langsir tinggi sampai ceiling supaya nampak ruang lebih luas...

    ReplyDelete
  2. Wan memang suke langsir tinggi sampai ceiling supaya nampak ruang lebih luas...

    ReplyDelete
  3. langsir tinggi sampai siling is better.. nampak lebih kemas dan elegance.. =)

    ReplyDelete