02 October 2012

susu ibu: selain bagi anak minum..

salam

beberape hari lps blk dr hospital, baby Zahin mcm kene sakit mata.. mata kanan dia selalu ada tahi mata sampai kadang2 ssh nk bkk mata.. so, sy rs dia skt mata la kot.

ms nurse dr KK Kg. Pandan dtg, sy ada ty psl hal tu.. nurse kata just wipe dgn cotton ball. lama2 okla.. sampaila minggu ke 2, masa tu minggu terakhir raya, ramaila saudara mara dtg visit.. ada sepupu sy bgtau suruh sapu air susu badan..

katanye bidan kg dia kt kedah yg bagitau.. maka, gigihla sy pergi google teknik marmet.. sebelum ni mmg tau psl teknik marmet melalui sepupu sy seorg doktor. tp tau mcm tu jela.. xpernah nk ambik serious sgt n xpernah try pun.. so, lupa.. nsb baik kt youtube ada jugak mat salleh sudi share video tunjuk cara marmet..

dtg lg seorg sepupu pun share benda yg sama.. suruh sapu air susu badan.. katanya in future if bby ada problem gatal2 or luka, sapu je air susu bdn kita coz susu bdn kita adalah ubt terbaik utk baby kita..

alhamdulillah, dlm 2-3 hr lps sapu air susu bdn kt mata baby zahin setiap kli lps dia menyusu, mata zahin dh ok.. dh x berair n bertaik mata..

oh ya, zahin dh botak.. ayah zahin sendiri cukurkan..


sehari lps cukur, kulit kpla zahin tumbuh ruam. ruam tu mcm ada air dlmnye..  so, sy tawakal je try sapu air susu badan kt kulit kpla zahin.. alhamdulillah, ruam ada tp yg berair tu dh hilang.. lps tu zahin demam.. bwk g klinik..doktor bg krim utk su kt kulit kpla.. sambil tu sy stil sapu susu bdn kt kulit kpla dia.. alhamdulillah, kulit kpla zahin dh ok.. licin blk.. sekarang dh hr ke 27, rambut zahin dh tumbuh.. tp pndek lg la..

masa br2 kluar hospital, perkara paling sy aware is jaundice.. sebab sy darah o+.. kan ibu drh o+ kebarangkalian ank kne jaundice adalah tinggi.. lbh2 lg bile kumpulan drh ibu xsm dgn ank.. and baby zahin berdarah A+.. ikut darah ayah dia..

so, Dr. Hew, paeds kt columbia yg jd doktor baby utk zahin dh pesan.. setiap knk2 mmg akn dpt jaundice. bezanya antara tinggi atau x je.. n normally klu blood group lain mcm kami, jaundice senang naik dgn mendadak.. jd, sy tried hard utk bg susu sebanyak mungkin kt zahin.. sebb nk bg dia buang air kerap n byk supaya jaundice xteruk..

alhamdulillah, jaundice zahin sikit je.. takat kt muka pada hr ke 6 n beransur hilang.. hr ke 10 dh xde.. selain tu, ibu pun byk membantu.. rajin letak zahin kt tmpt bercahaya matahari pg, tepi tingkap.. abah pulak tlg carikan ramuan herba kt kedai sensei utk bby yg kene jaundice,. maybe cara ni pun membantu..

 tu la khasiat susu ibu yg sy discover takat ni.. klu ada lg, sy sharekan nnt..

5 comments:

  1. memang susu ibu banyak khasiat...esp pada baby....sy pn tengah gigih susukan baby sy jgk setakat termampu =)

    ReplyDelete
  2. mummy..keep on breasfeeding ok..kalau kena ruam susu pun boleh sapu dgn susu ibu.. ;)

    ReplyDelete
  3. Kebetulan tersinggah sini.. Dulu pun nurse pesan gitu jgk,sy amalkn sapu airsusu kt mata baby,alhmdulillah mnjadi...

    ReplyDelete
  4. errr..aty suker letak kat bulu mate anak susu badan aty...huhu...sebab dapat petua tuk bagi bulu mate die panjang dan melentik..-konon nyer..;p

    ReplyDelete
  5. Wah.. Menarik ni! Hari2 ke letak? Nk tryla.. Zahin xde kelopak mata.. Hope dptla bulu mata pnjg n lentik..

    ReplyDelete