18 October 2013

Tips ke tandas awam yang kotor

kalau kita pergi public toilet kat Malaysia ni, mesti akan nampak tapak kasut kat atas toilet bowl. reason ada tapak kasut atas toilet bowl? sbb geli nak duduk kat toilet bowl, so sanggup panjat & squat kat toilet bowl yg sepatutnya duduk, bukan squat. kesian kat orang macam ni. memang tak cerdik langsung.

first, mmg bahaya utk panjat & squat kat toilet bowl. 

second, kalau kau geli nak duduk kat toilet bowl dgn alasan kotor, kaulah penyebab toilet bowl tu kotor. come on, kalau kau claim, kau ni pembersih, jadilah seorang pembersih sejati. yg sentiasa mahu bersih & tak kotorkan tempat lain. kalau geli, tunggu & guna toilet yg mmg utk squat (--")

come on Malaysian!

kalau geli sangat nak duduk atas toilet bowl, mungkin boleh buat cmni;

1. sentiasa ada sanitizer dalam beg. so, bila nak pakai toilet, sentallah toilet bowl dengan sanitizer.. hahaha
2. nak senang, pakai wipes/wet tissue pun boleh. beli yg antibacteria yg membasmi 99.9% bacteria.. laplah toilet bowl.
3. nak bersih lagi, lapik dengan toilet paper/tissue sepanjang lingkaran toilet bowl.
4. dah yakin bersih, duduklah & buat apa yg patut.
5. wash. make sure duduk atas toilet bowl and wash. so that, air semua dalam toilet bowl and lantai di bawah x basah.
6. clean up toilet bowl yg dah guna. flush. toilet paper/tissue, boleh buang properly dalam sanitary bin. kalau nak dump dalam toilet bowl pun boleh. flush la.. but make sure yg dibuang tu betul2 toilet paper/tissue sbb kalau korang buat tissue biasa (facial tissue) boleh menyebabkan toilet tersumbat sbb texture dia susah nak hancur berbanding tisu tandas.

alah, kite sibuk2 bersihkan balik lepas pakai toilet.. nnt orang lain masuk, kotor jugak..

come on! jangan berkira sangat. sbb semua org fikir macam ni la, sampai sekrang public toilet kite sgt teruk!

tak mustahil 1 hari nnt public toilet kita akan jadi cantik mcm ni,


dapat public toilet macam ni, takyah dah terkepit2 menahan dari buang air semata2 nak balik rumah sendiri..

hahaha..

lets do it Malaysian!

7 comments:

  1. yes agreee... some place fa rela bertahan dari masuk public toilet... xsanggup... :(

    ReplyDelete
  2. setuju..btw tajuk lain topik lain..hahhaha..layan jerr

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..lain eh? kan pasal toilet jugak..

      Delete
  3. great idea !! insyaAllah buat yg cntik2. brlah selera erk.. hahaha

    ReplyDelete
  4. agree sangat. kadang malu bila tourist tak sanggup guna public toilet kita.dapat buat secantik tu mmg salute.melting colour dia.

    ReplyDelete
  5. pernah tgk toilet oprah ke sape ntah pelawak omputeh..kemain berdigital bagai..hihi tp mmg bersih! toilet malaysian jenis wet..diorang semua kering, tu yg blh letak karpet segala..tp tak kisah yg penting bersih..sy pun mmg tak lalu nak masuk public toilet..(some of them)

    ReplyDelete
  6. So true..menci tul klu tgok ada tapak kasut kt toiletbowl tu.rasa cam eh orang ni xbelaja sivik ke

    ReplyDelete