29 March 2010

dijemput hadir

ini adalah salah satu contoh jemputan yg pada saya agak kreatif. jemputan diterima dari seorang saudara mara saya yg telah pun berkahwin semalam..

jemputan bukan dalam sampul surat/envelope seperti kebiasaan..tetapi kotak nipis bercetak 'Wedding Invitation' disertakan nama pengantin & tarikh majlis...bukak kotak dan tadaaaa....

Table calender yg sangat comel..dipenuhi dgn gambar2 pre-wedding mereka.. kemudian diselitkan sekeping kad yg tertulis jemputan pengantin & disebelah belakangnya diletakkan map..pengantin perempuan berasal dari Sabah..jadi mereka tidak berkongsi kad jemputan seperti kebiasaan pengantin buat..dan kad jemputan ini adalah utk majlis disebelah lelaki.. namun seramai 20 orang ahli keluarga perempuan dibawakan khas sari Sabah..

Page pertama dimuatkan gambar2 pre wedding & juga vendors yg terlibat dgn sesi pre wedding mereka seperti photographer, make-up, dress & etc..


setiap muka surat tidak dibiarkan kosong & hanya tertulis tarikh & bulan2 sahaja..tetapi diselitkan gambar2 mereka serta kata-kata pujangga cinta..cececehhh..calender jiwang=) pemilihan gambar2 juga amat bertepatan konsep kalender..walaupun setiap page ada gambar pre wedding pengantin, tapi mereka tidak meletakkan gambar yg focus pada muka..agak praktikal sbb kalau asyik letak gambar focus muka, orang yg terima calender ni mesti bosan tgk..=)



idea ini sangat sesuai buat mereka yg berkahwin pada bulan Dec atau awal Januari..sekurang2nya ada lebih kurang setahun utk tetamu yg menerima jemputann kamu menggunakan calender tersebut..

nah..ini adalah vendor yg bertanggungjawab terhadap cetakan & penghasilan jemputan ini...


saya rasa ini sangat menarik..kamu?

5 comments:

  1. invitation cardnye is so creative and different from others..

    ReplyDelete
  2. sure besar bajet dia nie...den xmampu...hehe

    ReplyDelete
  3. Nurul Atiqah Mutaza.iQa, Anonymous, syanaim : a'ah..memang best..tapi budget besar lah..

    Zainur: hahaha..just share idea dgn B2B yg berkemampuan..saya pun tak mampu..kad saya dulu 45sen sekeping je..

    ReplyDelete