Semua penulis akan mati, hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti
-Sayyidina Ali bin Abi Talib-

21 June 2010

jom buat alas dulang..

Salam

saya mahu share sikit ilmu yang tak seberapa ni dgn kamu-kamu semua.. kalau suka, boleh tiru..tapi jgn lupa quate blog ini=) kalau tak suka, harap jangan kutuk=)
DIY alas dulang/ceper hantaran.. alas dulang ni saya buat masa nak bertunang dulu. sebagai anak sulung, mmg brg2 kawin ni zero..masa ke kedai kain nak beli kain langsir raya utk rumah, jalan2 dibahagian kain langsir. tiba2 ibu stop and said "along, beli kain ni..ibu nak buat alas ceper" ..hah? alas ceper? "eh, ni kain langsir lah ibu".. knowing that ibu mmg pakar kain berbanding saya, jadi belikan aje..

maka, belilah kain langsir berlabuci membentuk daun Mohabbatein *bukan species daun, tapi daun trade mark citer hindustan*

macam biasa, masa DIY ni, tak tahu pun akan wujud blog kahwin ni..so, ini adalah cerita reversed..sbb alas ceper dah lama siap..tak dapat gambar step by step..tapi akan berusaha terangkan step by step..

mula2, pilihlah kain yang sesuai..kalau rasa2 hiasan hantaran kamu akan crowded dengan flowers or riben2, pilihlah kain plain yg simple..tp kain plain ni dah terlalu common.. baik beli ready made je..ye dak?susah2 DIY..haruslah carik kain unik.. sekarang ni byk kain cotton bunga kecik2..so cute..ala ala english style..tapi jgn pilih cotton yg keras..pilih yg lembut..agak mahal sikit..sbb kalau keras, tak cantik..tak 'jatuh'..*ini cadangan je*

pastu, ukur dulang/ceper kamu.. ataupun curik2 bwk pita ukur pastu ukur je alas ceper jual ke kedai tu=)standard size..potong kain langsir ikut ukuran..

nasib baik kain ni ngam2 je susunan daun labuci nya..1 motif daun ditengah2 di apit dengan motif daun yang sama di setiap penjuru...
   dah siap2 potong kain ikut size, jahit tepi supaya kain tak tercarik carik & berambu ramba...

untuk menutupi jahitan tepi dari mencacatkan pemandangan, saya gamkan lininig ni di atas jahitan tepi keliling kain..terpulang pada kamu nk pilih lining begini atau renda2..saya gam pakai gam UHU..bukan gam gajah mahupun hot glue..

sebagai 'pemberat' supaya alas akan lebih cantik 'terletak' pada dulung, saya jahitkan batu kristal yg berat ni di setiap penjuru mcm gambar diatas..

sorry, saya tak de gambar nak tunjukkan hasil alas ceper ni diatas ceper sebenar..sebab saya takde dulang/ceper hantaran utk didemokan.. masa majlis dulu, makngah saya yang sponsored ceper tu.. jadi tunjuk mcm ni je lah..pandai2lah ye kamu imagine alas ni diatas ceper kamu...

sekian..harap membantu sesiapa yg buntu...

8 comments:

  1. lawa nyer....,kak thanks sbb bagi idea, saya dh terkial-kial nk cari alas dulang...,

    ReplyDelete
  2. bpa ukuran saiz nyer?

    ReplyDelete
  3. sorry, i nak tanya, kat mana u beli kristal tu..pls.. sbb i da jumpe kat nilai 3 tapi x ckup stok pulak..sedih..huhu

    ReplyDelete
  4. Lya,
    kat Semua House Jln TAR. kedai tingkat bawah.. lupa dah nama kedai tu..

    ReplyDelete
  5. Thanx so much! hope i'll find it. thanx dear...

    ReplyDelete
  6. sis, satu meter bole buat bape alas dulang ye?

    ReplyDelete
  7. the smurfette:

    tgk keadaan kain. kalau bidang besar, mungkin boleh dapat 2 helai.

    tp mcm saya punya, sbb nakkan corak daun ditengah & dipenjuru, 1 meter juz dpt sehelai je.

    ReplyDelete