01 June 2010

sponsorship..SUKA! #01

Salam..

pertolongan saudara mara banyak melengkapkan majlis saya.. jutaan terima kasih..

Pintu gerbang /arch
saya tak ambik dari bridal house sebab Mak Lang said she got the 'rangka'. so saya hanya perlu sediakan brg utk deko. jadi budget saya telah diselamatkan di situ. bridal house potong RM300 sbb tak ambik arch.

Kek Pengantin
As mentioned earlier, my Makngah Serendah sponsored my wedding cake. jimat RM150-200 dari budget.

Meja Kek Pengantin
sponsored by Mak Lang jugak. saya memang sangat berkenan dgn meja kecil tu. tapi malu nak cakap =P..jadi hanya redha dgn meja kek dari caterer yg semestinya pakai skirting biasa. tapi bila Mak Lang tanya nak tak meja kecil ni letak kek pengantin? terus angguk laju2 NAK!=)

Hantaran
ada 2 dulang hantaran sponsored by my aunties. 1 bekas hantaran berisi biskut berbentuk manggis sponsored by Mak Su. beliau bagi biskut tu je dan kami yg hiaskan sebab beliau takut kalau beliau siap2 hias, tak match dgn hantaran yang lain *sungguh memahami*.

nampak tak biskut berbentuk manggis dibawah tu? yang atas tu ialah kuih bangkit. beli kat Chow Kit yang pakai timbang, pastu susun cantik2 dalam bekas kuih yg boleh beli kat Yen Bakery.

ini adalah sabun riben yg dibuat oleh Mak Uda saya. ada lagi 30 pcs sabun riben macam ni color lilac dan 30pcs dark purple/palm utk doorgift VVIP. ikut senarai awal, nak bagi bunga rampai. but bunga rampai was too common and tak tahan lama sangat. jadi, saya gantikan bunga rampai dgn sabun riben. just buat color lain je dari doorgift VVIP. off white.  

nanti ada masa, i story morey pasal hantaran versi Idea Kahwin Saya.. hantaran budget jugak=) 

Doorgift
pernah saya nyatakan pasal kehilangan doorgift bunga gantung saya yang hilang di office abah, memang down gila2 tak ingatlah. berbulan2 saya tidur jam 1 malam semata2 menyiapkan bunga gantung tu. lebam bawah mata, tak ingatlah..berat badan turun, muka bulat gebu pun dah cengkung berjerawat.

tiba2 dapat call dari Makngah di Seremban mahu sponsor 500 pcs doorgift. penyelamat. jadi saya hanya perlu buat bunga gantung 500 pcs je utk lengkapkan 1000 pcs. hajat dihati ingin bagi tetamu doorgift sama rata, tak kesampaian. makngah sponsor moist chocolate cake yg sgt lazat sampai ramai tanya2. nasib kak Leen ada letak sticker Renjis Mempelai. dah, pergi order kat situ=) and kak Leen sangat sporting sebab macam memahami hati i..beliau call siap tanya nak letak riben color ape..kak leen nak pergi beli baru=) i suka penaja yang memahami macam ni=)

Jimat sangat2 banyak.. 

bakul2 cantik comel
bakul anyaman coklat berhiaskan bunga kuning *kiri gambar* di sponsor oleh Makngah Serendah. saya buat isi candy lollipop as doorgift utk kanak2. bekas ceper hantaran dalam plastik oren tu juga dari Makngah Serendah..beliau sengaja beli bekas tu utk anak2 sendiri or anak2 buah beliau kawin, boleh guna..barang2 dihantar seminggu sebelum majlis.

bakul flower girl ni sponsored by my Nek Su. termasuk sekali dgn daun pandan siap hiris halus2. kelopak2 bunga tu, pakai bunga kertas a.k.a Bougainvillea je. Mak Lang yang bawakkan sebab kat rumah beliau banyak pokok bunga kertas pelbagai warna..nak beli artifial flower petals, agak mahal jugak just utk flower girls tu tabur2 sepanjang perarakan masuk.

fresh flowers
ibu dan abah sangat2 faham jiwa anaknya ini yg teringinkan fresh flowers tapi sebab anak baru kerja 3 tahun dah gatal nak kawin tapi duit simpanan belum berjuta2 ringgit, maka si anak terpaksa pendam. bila ibu dan abah bagitahu nak sponsor fresh flowers utk walkway, terus call bridal house cancel artificial flowers utk walkway. just sewa 5 sets flower stand je dari bridal house tuh..cut cost RM150 dari bridal house for the artificial flowers and RM170+ utk fresh flowers sponsored by abah n ibu=)

inilah antara hasil gubahan fresh flowers yang digubah beramai2 selepas Nek Cik memberi tunjuk ajar cara menggubah. fresh flowers sampai pada jam 7.30 malam 1 Jan 2010 iaitu malam sebelum Majlis Persandingan. Jam 8 malam, orang pangkal *saudara mara terdekat* sampai ke Dewan utk Deko2 dan antara yg harus di deko ialah fresh flowers ni..

 
adikku yg setia sentiasa memastikan bunga2 tu sentiasa segar.. kejap2 spray air..=)



closed up..

ada lagi yang nak disenaraikan tapi post ni macam dah panjang berjela.. tunggu sambungan part 2 ye.. 

5 comments:

  1. mmg best nya dapat ramai sponsor..( sedara mare yg prihatin..) huhu..

    ReplyDelete
  2. tak sabar nak tunggu part 2...

    ReplyDelete