Semua penulis akan mati, hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti
-Sayyidina Ali bin Abi Talib-

15 June 2010

tapak hantaran murah...

Salam..

hari ni ada mood sikit nak story mory buat tutorial DIY. honestly, masa saya DIY barang2 kawin, tak fikir pun nak ambik photo step by step sebab memang tak de niat nak masuk dalam blog. tapi rasa mcm interesting if dapat share dgn B2B yg lain. sbb saya pernah mengalami kebuntuan mencari2 idea dgn budget yg kecil. satu2nya blog kawin yg saya jumpe, yg sesuai dgn budget serta sgt praktikal ialah blog LadyNoe. bila dah kawin, baru lah jumpe dan tau, ohh..byknya blog kawin-kawin..asyik tertanya2 kenapa lah tak jumpe kamu2 semua dgn lebih awal...

jadi gambar2 utk tutorial ini adalah dari hasil yang dah siap sepenuhnya,dah dipakai pun..just korek2 dlm almari, ambik balik gambar2 setakat yg mampu utk jelaskan lagi step2 dalam tutorial ini..

bahan2...

1. gabus/ Polystyrene
2. tissue paper - boleh beli kat kedai jual bunga jugak..saya beli kat lovely palace depan tesco ampang.
3. double sided tape
4. gunting
5. renda baju - boleh beli di kedai jahitan
6. gam UHU - cukuplah gam UHU je..takyah la sampai guna gam gajah..

ini..tissue paper beli kat lovely palace depan tesco ampang..color pilihan, purple lilac utk dipadankan dgn riben dark purple/palm..

balut/bungkus gabus/polystyrene dengan tissue paper..gamkan guna double sided tape...bahagian belakang, takyahlah balut..bukan orang nampak..bazir tissue paper je...

kot ye pun bahagian belakang ni orang tak nampak, tapi itu bkn alasan nak buat comot2..balut dgn kemas terutama dibahagian sudut..


 ini adalah renda yang biasanya orang jahit pada leher atau lengan baju..tapi boleh je kamu gamkan dikeliling polystyrene yg dah siap dibalut tadi... nak pakai riben pun boleh jugak..nak lagi unik, hah..tampalkan je kacang hijau..ala-ala buat collage ms kat sekolah dulu..terpulang pada kreativiti masing...

dah siap..bolehlah letakkan sejambak/setangkai bunga dulang sebagai hiasan...

bersama-sama dengan barangan hantaran..ini gambar pada hari kejadian *lepas akad nikah* terpulanglah nak letak biskut ke, baju ke, kasut ke..suka hati..


senang, bukan? tapak hantaran ni bukan canggih atau hebat mana..biasa2 je..menjadi pilihan saya sebab ianya MURAH=) saya sgt berhati2 dgn hiasan hantaran..takmo terlalu crowded with flowers, beads,riben2 rambu ramba yg akan melambungkan kos.. simple but nice and elegant..saya biasa lihat hiasan hantaran yg terlalu sarat sampai 'tenggelam' barangan hantaran..

percaya tak kalau saya kata kos hiasan hantaran saya sangat minima? kurang dari RM200 utk 10 bekas hantaran *termasuk tempat cincin utk bakal suami*. hiasan hantaran, okeh?maksudnya tapak hantaran, hiasan bunga & alas dulang hantaran...sebab bekas ceper/dulang hantaran di sponsor oleh MakNgah Serendah.. barangan hantaran kira dalam budget yg lain...

sebelum buat or beli sesuatu barangan kahwin, saya selalu fikir 'after majlis, barang2 ni nak buat ape?'.. pemikiran begini sangat membantu saya dalam mengawal minda, emosi & nafsu membuak2 serta menyelamatkan kos...

jalan2 kat blog2, sekarang tengah trend pakai bantal empat segi or bulat sebagai tapak hantaran..cantik..lepas kawin, boleh pakai..ada jugak pakai pinggan2 putih bersih..comel gitu..lepas kawin pun boleh pakai.. tapikan, after kawin, 80% hadiah yg dapat, mesti set pinggan mangkuk..percayalah...

DeepInsideMyHeart : ingatkan nak buat sekali tutorial DIY tapak hantaran masa bertunang dulu..tapi mcm complicated sangat yang tu..sebab masa tu konon2 nak ada efek empuk ala-ala bantal peluk..tuh yg jadi complicated..


6 comments:

  1. jimat kan..sy pon wat cam ni juga time tunang..time nikah nt guna dulang je kot..masih mencari dulang putih ni..=)fatiha, update la pasal tapak hantaran ms tng lak..=) nak tau awk buat camana..=)

    ReplyDelete
  2. kreatif gak kamu!!
    insyaAllah...hantaran tuk nikah...nak uber DIY..hua3

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas idea ini! cantik dan simpel dan sangat suka!

    ReplyDelete
  4. hihi sejibikkk cam hantaran tunang saya dulu. pun kaler pink ngan lining tepi gabus silver. keh keh. mmg jimat kan? suke suke... bakal mengulangi untuk hantaran kawen gak :))

    ReplyDelete
  5. Simple but nice and elegant. i like it :)
    emm..bunga dulang yg colour silver tu mahal tak?

    ReplyDelete