26 September 2011

kat mana nak beli chandeliar cantik tapi murah? Houses Lightings!

Salam

Kali ni saya nak share pasal pengalaman ke kedai lampu murah. hahaha, biasalah kalau dah singgah kat blog ni, semua suggestions & sharings semuanya yg murah2 je.. jaranglah kot nak jumpa yg mahal2. maklumlah si penulis blog ni biasa2 je yg setiap bulan makan gaji.

sbb skrg yours truly sibuk buat preparation utk pindah rumah nanti, jadi kebanyakkan entri akan berkisar hal pindah rumah ni. mungkin akan berguna buat bakal atau mantan pengantin.

Antara perkara paling penting untuk masuk rumah selain gril & tukar tombol pintu & anak2 kunci utk tujuan keselamatan, ialah lampu & kipas.

Untuk lampu, kami suami isteri dah sepakat utk menggunakan lampu kalimantang biasa utk tempat2 tertentu. Maknanya taklah semua bahagian rumah nak pasang lampu hiasan cantik2 kan. Saya lebih suka lampu kalimantang sbnrnya. Sbb cahayanya lebih cerah berbanding lampu hiasan.

Setelah dikira2, kami memerlukan 8 lampu kalimantang bersaiz panjang & 3 lampu kalimantang bersaiz pendek.

Kalimantang bersaiz pendek semestinya utk diletakkan di 3 bilik air. 1 bilik air tingkat bawah, 1 bilik air ditingkat atas & 1 lagi utk bilik air di master bedroom.

Kalimantang bersaiz panjang pulak utk bahagian dapur, belakang rumah, garaj kereta, depan rumah, 3 bilik tidur, dan ruangan tingkat atas.

Lampu hiasan pulak kami pilih untuk living room, dining area, bahagian tangga, ruang between dining area & kitchen & 2 lampu hiasan di master bedroom.

Untuk kipas pula, kami memerlukan 5 unit kipas siling & 1 unit kipas dinding.

Setelah membuat survey2 di internet, blogs & kedai2, akhirnya kami berdua sepakat utk ke kedai ini


Rasanya ramai dah kenal kot kedai ni. Terletak di Puchong.

Saya rasa harga yg ditawarkan dikedai ini amat berpatutan & murah berbanding kedai2 lain yg pernah kami survey. Rambang mata betul nak pilih. Sampai lenguh tengkuk sbb asyik mendongak tgk lampu je. adalah dalam 2 jam lebih kitorang spend time kat kedai ini.

bila dah pilih barang yg kita nak, bagitahu kat salesperson disitu. kemudian, bila dah confirm barang2 tersebut, kita akan diberi nombor giliran. mcm buat urusan kat bank. kemudian tunggu sampai nombor giliran kita dipanggil & boleh buat pembayaran di kaunter. dah bayar, tunjukkan resit pada salesperson & kalau barang banyak, dorang akan tolong angkat masukkan dlm kereta=)


Hasilnya, kami berjaya membawa pulang


1 unit kipas siling KDK dengan 5 blades & remote control – ini utk ruang tamu sbb lebih luas & memerlukan kipas yg dapat menghasilkan angin lebih byk, maka sbb tu lah pilih yg 5 blades=).

1 unit kipas siling KDK dgn 4 blades & remote control – utk master bedroom. Kene pakai remote sbb kami berdua masing2 malas nak bgn tgh2 mlm pergi slowkan kipas bila kesejukkan. Skrg pun remote kipas mesti kat kepala katil (-_-“)

1 unit kipas siling KDK dengan 4 blades – untuk dining area.

2 unit kipas siling Panasonic dgn 3 blades – untuk 2 bilik tidur tingkat atas.
Semua kipas berwarna silver/ grey sbb suami saya mahukan rumah kami berkonsep moden.

8 unit lampu kalimantang bersaiz panjang & 2 unit lampu kalimantang saiz pendek. Lampu kalimantang ni menurut suami saya, mmg murah sbb kat kedai lain, xdpt harga RM13 satu set dgn mentol.

1 unit water heater dari Joven dengan booster pump – utk bilik mandi master bedroom. Saje pilih dgn booster pump sbb takut water pressure rendah utk ke tingkat atas. Color putih sbb nak contrast dgn jubin bilik air yg berwarna hitam. Bagi nampak elegen sikit=)

Total Damage : RM1400+ (harga sebenar setiap barang xdpt di share bersama demi menjaga kepentingan & menghormati penjual & pembeli yg lain. Tapi apa yg pasti, bagi kami kedai ni harganya lebih murah dari kedai lain yg pernah kami survey)

Tips membeli water heater : kalau rumah flat, apartment atau condo yg tinggi, lebih elok pilih yg ada booster pump sbb selalunya rumah begini, water pressurenya rendah. Tapi kalau water pressure kawasan rumah kamu tinggi, beli water heater biasa pun dah ok.

Tinggal yg belum dibeli ialah lampu2 hiasan sbb masa pergi kedai ni bawak MyVi. Penuh dah barang2. Kalau bawak Kembara masa tu, mungkin kami dah completekan hal2 lampu & kipas. Sekali beli je kan..

Takpe, next time pergi lagi.

Sesiapa nak pergi ke kedai ni, ini alamatnya

HOUSES LIGHTINGS
No 33 & 35, Jalan BPU 6, Bandar Puchong Utama.
Business Hours : Selasa - Sabtu (10.30am-8pm)
                          Ahad (12pm-5pm). Isnin ditutup.


Kalau guna GPS, ini koordinatnya..  

N 02° 59.408’ E101° 37.237’

2 comments:

  1. Follow Sini...

    http://hairuliza-anakku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. pandai awk cari kedai ni...wa kalau beli lampu cantik n kipas mesti kat sini... murah

    ReplyDelete