01 August 2012

boleh ke berurut masa mengandung?

Salam

Waktu awal2 pregnant, ada juga kawan2 dan saudara mara yang suggest untuk saya pergi berurut bila usia kandungan 7 bulan. kata mereka sebagai persedian untuk bersalin. ada juga kata untuk lancarkan susu badan. so lepas bersalin, insyaAllah, susu mudah keluar. ada yang kata untuk betulkan kedudukan baby. betul atau x, saya xtahu.

yang saya tahu, kalau tanya pendapat para doktor, memang mereka xbenarkan. even gynae saya di Az-Zahrah pun xpercaya pada urutan2 ni sebab saya pernah tanya dia, kalau rahim saya ni terbalik/kebelakang, then saya pergi berurut, boleh x? jawapannya tidak! rahim xboleh dicapai melalui urutan. nak tahu kedudukan rahim pun kena buat TVS (Trans vagina scan)- scan melalui vagina.. bukan macam scan biasa kat perut tu..

rahim terbalik ni, adalah normal. sejak lahir memang dikurniakan begitu bagi sesetengah perempuan. memang susah nak pregnant, tapi bila pregnant, rahim akan kembali ke hadapan sebab baby membesar & menolak rahim.

jadi saya pun google, cari maklumat dari internet. cari pendapat lain pulak.

last2 saya pergi jugak berurut. bagi saya tak salah kot berurut untuk segarkan badan. lancarkan peredaran darah. tapi kene cari orang yang betul2 pandai berurutlah. bukan sembarangan orang boleh mengurut terutama urut ibu mengandung ni. saya bagitau ibu, saya nak berurut. mintak tolong carikan tukang urut. syarat, nak orang yg moden, xnak mak bidan yg jampi serapah, xnak mak bidan yang suka paksa2, xnak mak bidan yg urut2 perut.. just nak urut kaki & tangan je.

Waktu kandungan 30 minggu, saya pergi berurut dengan makcik Zai. ibu yg kenalkan. actually dia ni, adalah mak tiri kepada mak uda saya. kira saudara juga lah.. tapi xrapat sebab mak tiri kan.. saya pun baru 1st time jumpa makcik ni. tapi ibu saya pernah pergi berurut dengan dia.. orang panggil sengkak kot.. yg naikkan balik peranakkan tu.. sebab masa ibu lahirkan 2 orang adik yang last, ibu xpergi berurut atas nasihat doktor.. dah berbelas2 tahun, baru nak berurut balik.. hihihi.. bukan ape, ibu saya pun jenis berhati2 pilih tukang urut. sebelum ni pernah berurut sengkak dengan orang lain.. ibu kata sakit gile sampai ibu demam lepas tu.. tapi ibu kata dengan makcik zai, dia sengkak xsakit & elok.

ibu suggest saya booking makcik ni utk urutkan lepas bersalin nanti. ingatkan makcik ni mcm tipikal bidan mengurutlah. sekali x.

masa saya berurut dengan dia, saya bayangkan pakai minyak angin/urut yang berbau kurang menyenangkan. sekali, makcik keluarkan minyak aromatherapy lagi.. wangi.. nyaman je rasa..

beberapa hari sebelum berurut tu, memang badan saya sakit2.. sampai saya bagitau husband, saya perlu solat duduk. dah xmampu nak solat mcm biasa. bahagian punggung selalu sengal2.. rasa mcm berat sangat.kalau tengok saya berjalan pun, mcm orang dah sarat nak beranak je gayanya.. tidur malam tak lena sebab sakit2 badan. ada sekali tu, waktu bangun pagi, kaki cramp untuk pertama kali sepanjang pregnant! wah, terus menjerit kejut husband.. terkejut husband bangun tergopoh gapah tolong urutkan.. terima kasih =')

makcik zai hanya urutkan bahagian kaki, tangan dan kepala.. bahagian perut dia ada usap2 lembut jelah. katanya urat kaki saya ada dah bersimpul.. darah jalan xberapa lancar. dia jugak ajarkan husband cara urut yg betul kalau2 saya cramp kaki.

waktu urutkan bahagian belakang badan, rasa lega sangat.. dia tengok jugak perut saya. lepas tu ibu suruh dia teka baby apa.. girl or boy.. saje je tanyakan. padahal kami dah buat 4D scan time tu & jelas dah nampak gender baby. sekali makcik zai teka betul. dia pun explainla ikut pengalaman dia, perut bentuk lonjong baby apa, ada shape kat pinggang baby apa..etc2.. hehehe..

dia jugak ada usap2kan perut saya. urut lembut. katanya baby saya agak ke bawah. tu sebab saya selalu sakit punggung. dia urutkan lembut utk betulkan kedudukan baby. memang xsakit langsung.

lepas berurut, dia jamu kami dengan milo panas & karipap. sambil borak2lah.. dia ada bagitau beberapa petua untuk banyakkan susu badan, petua berpantang, & macam2 lah.

bagi saya, pengalaman berurut waktu 30 minggu, mmg best.. sebab lepas tu, badan saya xsakit2.. saya boleh solat seperti biasa (xperlu duduk), boleh tidur dengan agak lena. sakit punggung dah hilang.. badan rasa ringan je.

kalau nanti ada yang bertanya pendapat saya pasal berurut 7 bulan, bagi saya xde masalah. asalkan kita berurut dengan orang yg betul, insyaAllah, akan jadi pengalaman yg best. 

insyaAllah, ada rezeki, saya kongsikan pengalaman berurut masa berpantang pulak ye..

UPDATE : Phone makcik urut

16 comments:

  1. lau nk urut gak ngan mak cik awk tu buley x?

    ReplyDelete
  2. kakak ipar i pun last month terpaksa berurut sebab kaki bengkak teruk smpai susah nak jalan. penak naik turun tangga agaknya. so, my mum sarankan untuk berurut la. Alhamdulillah sekarang ok dah.. berurut ni depend jugak pada tuan punya badan juga tahan or tak..

    ReplyDelete
  3. mak cik yang awak urut tu org mana?nak try bole?

    ReplyDelete
  4. makcik tu stay kat wangsa maju.. nanti saya tanya dia boleh x bagi contact number dia kat blog readers semua...

    ReplyDelete
  5. Awk, boleh tak nnt share kan no phone makcik tu? Rasa badan ni nk sgt urut, skrg dah 33w dah.. Sengal2, nk tidur pun tak slesa sebab sakit pinggang. tp tu lah tak berani nk urut sebarangan. Kalau dapat share nnt, sharekan ye. Thanks !!

    ReplyDelete
  6. apa no makcik urut tu ye

    ReplyDelete
  7. saya dh 34minggu blh ke lgi eh nk berurut?lg satu baby saya masih songsang..kalo blh nk btulkn kedudukan baby tpi dlm msa yg sama takut pn ada..awak blh bgi x no telefon mkcik tu?

    ReplyDelete
  8. saya dh 34minggu blh ke lgi eh nk berurut?lg satu baby saya masih songsang..kalo blh nk btulkn kedudukan baby tpi dlm msa yg sama takut pn ada..awak blh bgi x no telefon mkcik tu?

    ReplyDelete
  9. saya dh 34minggu blh ke lgi eh nk berurut?lg satu baby saya masih songsang..kalo blh nk btulkn kedudukan baby tpi dlm msa yg sama takut pn ada..awak blh bgi x no telefon mkcik tu?

    ReplyDelete
  10. saya dh 34minggu blh ke lgi eh nk berurut?lg satu baby saya masih songsang..kalo blh nk btulkn kedudukan baby tpi dlm msa yg sama takut pn ada..awak blh bgi x no telefon mkcik tu?

    ReplyDelete
  11. saya dh 34minggu blh ke lgi eh nk berurut?lg satu baby saya masih songsang..kalo blh nk btulkn kedudukan baby tpi dlm msa yg sama takut pn ada..awak blh bgi x no telefon mkcik tu?

    ReplyDelete
  12. saya dh 34minggu blh ke lgi eh nk berurut?lg satu baby saya masih songsang..kalo blh nk btulkn kedudukan baby tpi dlm msa yg sama takut pn ada..awak blh bgi x no telefon mkcik tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Fiza...saya nak tanya awak bersalin ceaser ker?sebb sy pn 34weeks dan baby masih songsang..ade sorang cleaner dr indon ni nk tlg urutkan tp sy mmg xberani..dia insist nak urut...sy mmg xberani risau jadi apa2 pada baby...

      Delete
    2. yup.. sy try jgak mngurut..tp xde rezeki.baby tetap xpusing.. so czer ank first.. ank yg ke2 alhamdulillah dapat normal..

      Delete
  13. fiza zainol..bayi songsang ke..kalo sy,sy xnk amik risiko..redha jelah..ade yg ajar suruh kite doa bnyk2 dan pujuk baby tu..slalu ckp dgn dia..mntak dia.main2 tu pusing skali..hihi..nmpk mcm x logik kn..tp mane tahu..kuasa Allah..kalo dh xnk pusing tu..ade la hikmahnye..dh ketentuan..sy takot kalo suruh bidan pusing2 nnti..terbelit n anak mati plak..bidan skrg x mcm dlu2 yg slalu sambut kelahiran..tu yg risau tu..better urut jelah..xpayah usik perut tu ye..sy ade cntact nmber 0172975271..kak liz..dia urut utk prenatal massage ni..cover klang valley

    ReplyDelete
  14. terima kasih untuk perkongsian yg sangat menarik. :) tips ibu hamil

    ReplyDelete