Semua penulis akan mati, hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti
-Sayyidina Ali bin Abi Talib-

13 November 2009

doorgift/goodies

Bercakap tentang doorgift/goodies, sblm ni pun ramai dah tau drgft/goodies saya buat sendiri. Sgt2 memerlukan kesabaran & minat yg tinggi. Apape pun sy sgt bersyukur sbb ibu sy sgt kreatif dan minat bab2 bunga & kraftangan ni. Even before she got married pun, ibu memang buat business ambik tempahan gubah hantaran kawin. Sebut je nak bunga apa..mesti ibu tau buat..bunga stoking *hantaran sy ms bertunang dulu*, bunga dip, bunga sabun, bunga roti, bunga reben,..mcm2la..

That’s why when ibu said nak buat drgft sndri, saya mcm tak agree sgt coz taknak susah2kan ibu. Mcm membebankan pulak. Tapi lama2 saya sedar bila sesuatu benda tu menjadi minat kita, berapa byk pun, berapa sibuk pun, betapa leceh pun, kita enjoy n happy buat sndri. Lagi2 bile ibu ckp, “untuk ank2 ibu, ibu nak buat sendiri, puas hati. Dulu ibu buatkan orang, ribu2 kuntum bunga..takkan ank sndiri punya ibu nak beli”..terharu..=’)

Bukannye taknak beli readymade drgft..bknnye sbb nk menunjuk2 diri ni kreatif..tapi, terus terang, drgft yg dijual agak mahal & sy mmg tak mampu bagi drgft gah-gah..grand-grand kat tetamu. So, buatla sendiri..sangat jimat tau.

Kami pun buat sedikit2 drgft tu..dgn tunjuk ajar ibu, tiap kali pulang kerja, mesti bantu ibu. Sikit2..lama2 byk..bila dh byk, pack dlm kotak and simpan kat office abah..sbb tak tau nak campak mane..kalau rumah besar, bolehla simpan dlm one room. Smpai kat office abah, staff2 abh sume nk tgk..lebih2 lagi Shahrul..sbb dia pun dekat nak kawin. Shahrul berkenan dgn idea drgft tu n nak tempah kat ibu. But seriously we are not available for any order since we are too busy until Jan 2010.

Bile dah dpt rumah sewa sndri, bulan lepas dtg blk office abh nk ambil n simpan kat rmh sewa. barulah realized ada boxes dh hilang. Saya sgt ingat sbb sy n ibu sm2 buat..and our drgft ada mcm2 color. We can remember each batch punye color. Dan yg hilang tu adalah color yg sy suka! Ty cleaner tkt dorang terbuang. Tp cleaner kta dorang xsentuh pape pun. Walaupun semua org menunding jari kat Shahrul, tapi abah tetap percaya bukan Shahrul.

Ermm..dugaan.. hari makin suntuk. Yang tinggal just 200 pcs. Gila! Terpaksa speed up buat drgft. Tapi, pintu rezeki masih terbuka..alhamdulillah, dapat tajaan from D’Renjis. My cousin buat business D’Renjis. Makngah saya & kak norleen *owner of D’Renjis* sudi bagi 500 pcs drgft. =’)

So, lately sy bersengkang mata, tiap2 malam tidur pukul satu pagi utk siapkan 300pcs drgft sbb nak cukupkan 1k pcs. So, ada 2 jenis drgft yg akan di distribute to guest. Harap mata tidak seperti mata panda bear nanti! Bagus juga buat sendiri. At least sy belajar n ibu pun boleh turunkan ilmu yg ada. Mane tau lepas kawin, saya boleh bukak business sndiri pulak mcm D’Renjis=)

insyaAllah, sy target by next week sy boleh tutup bab drgft since nk settlekan hal2 bilik pengantin. Memandangkan perabot yg di tempah akan sampai bulan dpn, sy nak siap2kan gantung langsir, basuh cadar, n kemas2 kain baju sbb lepas kawin terus ddk rumah sewa sndri. Kalau tinggal dgn parents lagi, alamatnye skill menguruskan rumahtangga sy takkan diasah!

Kamu semua, doakan saya ye..

Bakal2 pengantin, jika kamu ada minat, ada kesungguhan, boleh belajar buat kraftangan untuk drgft sendiri. Sangat menjimatkan wang terutama bagi bakal pengantin ‘sengkek’ spt saya..

Yang penting, nilai sesuatu barang bukan terletak pada harga, rupa atau warna..tapi terletak pada keikhlasan dan kesungguhan kita memberikannya..

1 comment:

  1. xde idea...p cmne nk wat door gift mcm u punya tu? i xla kreatif mane so x geti la..p sebab kawen bajet ni..t'pakse la tnye cara2 nak buat..hihi

    ReplyDelete